Svaki građanin može učiniti razliku jer smo prije ili kasnije svi mi – pacijenti

Datum:

Nezadovoljni razinom kvalitete zdravstvene zaštite koju u sadašnjem sustavu unatoč njihovom zalaganju nisu uspijevali ostvariti na razini koja bi osiguravala dostupnu, učinkovitu i racionalnu zdravstvenu zaštitu cjelokupnoj populaciji Hrvatske, nezadovoljni društvenom i organizacijskom pozicijom obiteljskog liječništva i stanjem organizacije i opremljenosti sustava primarne zdravstvene zaštite, a u želji da konstruktivno doprinesu boljitku svih i osobito kvalitetnijoj, dostupnijoj i učinkovitijoj zdravstvenoj zaštiti svih ljudi, a polazeći od društvene i ustavne uloge koju bi ukupno hrvatsko liječništvo trebalo ostvarivati, te posebice polazeći od središnje pozicije obiteljskog liječništva koje bi trebalo zadovoljavati glavninu zdravstvenih potreba hrvatske populacije, obiteljski liječnici u Hrvatskoj su se tijekom 2008. godine organizirali te su donijeli prvu „Deklaraciju” kojom su se obratili ukupnoj javnosti i svim relevantnim državnim i društvenim institucijama.

Uz zahtjev za organiziranu društvenu akciju, izjasnili smo se o želji za unaprijeđenjem razine kvalitete i dostupnosti zdravstvene skrbi, na primarno organizacijskoj razini, pa onda i financijskoj konsolidaciji zdravstvenog sustava, o pojednostavljenju procesa pružanja zdravstvene zaštite te administriranja s time u svezi, s naglaskom na bolju vertikalnu suradnju i posljedičnu su/odgovornost. Jasno smo zatražili donošenje i javno objavljivanje Postupnika (standardna pravila postupanja) pružanja zdravstvene zaštite s jasno definiranim obvezama, ovlastima i rokovima za sve sudionike u procesu liječenja, te zdravstveni informacijski sustav koji treba obuhvatiti sve dijelove i sve sudionike ukupnog zdravstvenog sustava kao temelj za precizno organiziran i jasno definiran sustav kontrole kvalitete rada svih entiteta ukupnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

Nepresušni izvor poboljšanja

Začetak inicijative i prva e-mail lista javila se u proljeće 2008. godine, a iste su godine doneseni Deklaracija i ciljevi te prijedlog reforme. Te je godine održan i sastanak Inicijative za osnivanje Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u Zagrebu kada je donesena i Deklaracija KoHOMa. Osnivačka skupština Udruge KoHOM održana je u siječnju 2009., a ubrzo je dovršena i registracija Udruge, pa je kratko potom održana i prva Skupština KoHOM-a. Kontinuiranim djelovanjem svojih članova, Koordinacija Hrvatske Obiteljske Medicine (KoHOM) nametnula se kao nepresušni izvor kvalitetnih prijedloga i rješenja, te se kroz ove godine razvila kao najveća organizirana snaga obiteljskih liječnika u Hrvatskoj, te nezaobilazni faktor u aktivnostima svih relevantnih institucija zdravstva, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Rezultati upornog rada članova KoHOM-a su vidljivi svakome na svakom koraku, pa i tada kada se doživljavaju kao očekivana i logična rješenja, no do toga se došlo velikim trudom u uvjeravanju svih dosadašnjih zdravstvenih administracija, što je iziskivalo i čvrste argumentirane „sindikalne” aktivnosti.
Pri tome, cilj KoHOM-a nije isključivo i samo dobrobit članstva, već podizanje kvalitete sustava zdravstvene skrbi za svakog stanovnika Hrvatske, uz smanjenje pobola, smrtnosti i financijskog opterećenja zdravstvene blagajne.

Svaki građanin, podrškom idejama, prijedlozima i aktivnostima KoHOM-a može učiniti razliku, bitnu za bolje sutra svakoga, jer svi smo prije ili kasnije – pacijenti.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...