fbpx
UdrugeSustav obrazovanja trebao bi biti jednako dostupan svoj djeci

Sustav obrazovanja trebao bi biti jednako dostupan svoj djeci

Knjiga Krijesnice progovara o osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i obiteljima, prijateljima i stručnim suradnicima koji su s njima u redovnom kontaktu.
Okrugli stol na temu prava osoba s invaliditetom okupio je 12 dionika iz različitih područja skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom: predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije, grada Dubrovnika, Opće bolnice Dubrovnik, dubrovačkog sveučilišta, nevladinih udruga kao i roditelja. Cilj skupa bio je zajedničko učenje svih sudionika – od roditelja do institucija.

Uz domaće sudionike na skupu su bili i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, kao i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Roditelji, ali i stručni suradnici u školama bili su iznimno zainteresirani za odgovore na brojna pitanja vezana uz školovanje, nastavak obrazovanja djece s teškoćama u razvoju nakon osnovne škole, kao i zapošljivost osoba s invaliditetom.

Svoj djeci trebao bi biti jednako dostupan sustav obrazovanja, poručile su sudionice okruglog stola, iako je iz praktičnih primjera bilo posve jasno da to nije tako. Dok se dijagnostički postupci od prije dvije godine mogu dobiti i u Dubrovniku zahvaljujući osnivanju Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, s obrazovanjem je drugačija situacija, pa se postavilo i pitanje učinkovitosti sustava, posebno u manjim sredinama.

Posebna tema bila su prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju što je roditelje potaknulo na brojna pitanja o sustavnim rješenjima koja najčešće prepoznaju kao prepreke, umjesto rješenja. Istaknuli su kako im tematskih okruglih stolova treba i više jer prava za djecu s teškoćama u razvoju i za osobe s invaliditetom najčešće ostvaruju u međusobnim kontaktima jer unutar sustava ne uspjevaju dobiti potrebne informacije već ih se nerijetko mjesecima šalje od jednog do drugog “šaltera”, djelatnika ili ustanove.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike