Struka o migreni – uzrokuje veliku patnju i bol, nepravilno liječenje onesposobljava ljude
akademkinja Vida Demarin, foto: Neja Markičević/CROPIX

Migrena nije bolest nego stanje, a pogađa više od 10 posto populacije uključujući djecu i prema globalnim studijama, treći je po redu uzrok onesposobljenosti u populaciji do 50 godina, rekla je akademkinja Vida Demarin na Trećem međunarodnom kongresu o glavoboljama i boli s međunarodnim sudjelovanjem, pod predsjedanjem prof.dr. sc. Vanje Bašić Kes.

Bol uzrokuje veliku patnju, ali i ogroman je javnozdravstveni problem jer nepravodobno i nepravilno liječenje onesposobljava ljude, a i liječenje je tada skuplje i teže. Migrena je triput češća kod žena nego muškaraca, a premda se zna da su neki rizični čimbenici nasljedni okidači joj mogu biti način života, prehrana, stres, fotofobija, fonofobija ,hormonalne promjene, vremenske promjene, premalo sna, a katkad i previše sna, izbjegavanje obroka, gladovanje.

Niz različitih faktora

Tako se zna da od hrane okidači mogu biti čokolada, crveno meso, previše alkohola, gazirana pića s kofeinom, orašasti plodovi, zagađenje zraka i drugi okolišni faktori. Također, nedovoljnu hidriranost akademkinja Demarin navela je kao mogući okidač za migrenu, a četvrtina osoba s migrenom navodi hranu kao okidač. Uzrok mogu biti i neki lijekovi, no, svatko za sebe može identificirati što pokreće ciklus velike boli zbog koje čak niti svaka osoba ne zatraži pomoć liječnika. No, isto su tako istraživanja pokazala da od koristi u preveniranju mogu biti začini, đumbir, maslinovo ulje, kokosovo ulje, slatki krumpir, chia sjemenke, kuhano zeleno povrće, općenito hrana bogata magnezijem poput banana, šumskog voća, i drugih namirnica jer magnezij se pokazao značajnom pomoći kod migrene. Velika studija pokazala je kod 32 posto osoba s migrenom povezanost s pušenjem.

Psihosocijalni faktori ostaju poznat i snažan okidač. Premršavi ljudi češće pate od migrene nego ostali, a depresija, kao i križobolja pronađene su u češćoj korelaciji s migrenom. Stres kao okidač pokazale su studije, u čak 70 posto osoba može biti okidač kroničnim glavoboljama. Vježbanje, umjereno do srednje, hidratacija, higijena spavanja, pravilna prehrana, načini kako se odgovara na stres tj. različite tehnike opuštanja, pokazuju da je životni stil važan u sprječavanju migrene i drugih glavobolja, kakve su primjerice, tenzijske, lakše od migrenoznih, ali ipak ometajuće za sposobnosti i kvalitetu života. Holistički, personalizirani i multidisciplinarni pristup može pomoći kod tog složenog neurološkog stanja.

Niska educiranost

Na kongresu se govorilo o svim aspektima boli, uz glavobolje i o brojnim drugim stanjima koju prate boli, i sa brojnih aspekata, od suvremenih medicinskih pristupa poput monoklonskih antitijela, preko analgetika i opoidnih sredstava do nefarmakoloških, u teškim bolnim sindromima s kojima se česti susreću neurolozi, ali i sa stajališta integrativne medicine. Neurolozi smatraju da je medicinska akupunktura dobar izbor za brojne vrste boli, da nijedan način koji pomaže, ne treba odbaciti. Iz rasprava proističe kako bi usklađenost s liječnicima obiteljske medicine poboljšala poštivanje algoritama liječenja koje je usuglasila struka. Niska educiranost osoba s, primjerice, glavoboljama pogoduje njezinim napadima, a mnogi se niti ne jave liječniku i ponekad nisu prošli obradu kakva bi uputila na pravi odabir doza i vrsta lijekova.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments