fbpx
back to top
VijestiTrudnoću ne treba odgađati zbog cijepljenja niti cijepljenje zbog trudnoće

Trudnoću ne treba odgađati zbog cijepljenja niti cijepljenje zbog trudnoće

Naše su poruke nedvosmislene, poručuje profesor Damir Roje iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.Trudnoću ne treba odgađati zbog cijepljenja niti cijepljenje zbog trudnoće. Ako netko želi napraviti dobro za svoje reproduktivno zdravlje u pripremi za trudnoću neka se cijepi.Ako je u drugom stanju također ,te ako je žena rodila i doji neka to napravi. Želi li trudnoću ili planira postupak potpomognute oplodnje dobro je provesti cijepljenje. Cijepljenje je neusporedivo manje rizično nego što je potencijalno oboljenje od covida bez obzira na trudnoću ili tijek trudnoće, pojašnjava ovaj liječnik.

Svoj stav i mišljenje kao i stav stručnih društava temelje na znanstvenim i stručnim saznanjima i praćenjem više od 200 tisuća trudnica koje su cijepljene.
U posljednjih 15 dana u KBC-u Split zbog covid infekcije dvije trudnice su morale na prijevremeni porod carskim rezom ,poručuje profesor Roje. Jedna od njih je na kućnoj njezi ,druga je još uvijek na Jedinici intenzivnog liječenja. Djeca nisu bila zaražena, stabilno su u inkubatoru ,ali nezrela i mala.

Svi se nadamo da će biti dobro jer su nažalost bila izložena riziku zbog obolijevanja njihovih majki, kaže prof. Roje.

Ovo im nisu prve trudnice s covidom. Takve pacijentice uz posebne timove liječnika i medicinskih sestara imaju i posebne sobe i sale koje su osigurane za ovakve slučajeve.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike