VijestiStrože kontrole po kafićima i šoping centrima, pripreme za otvaranje Arene

Strože kontrole po kafićima i šoping centrima, pripreme za otvaranje Arene

Zbog visokog udjela novozaraženih među testiranima, koji je u srijedu dosegnuo 33,77 posto,  bolnički sustav se dodatno mobilizira, što uključuje i ponovno aktiviranje tercijarnog centra Arena Zagreb za prihvat zaraženih pacijenata, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš na jučerašnjoj sjednici Vlade.
Beroš je rekao da je ubrzano širenje epidemije očekivano, a vrhunac četvrtog vala dočekujemo sa spremnim zdravstvenim sustavom. U Zagrebu se tako povećava broj COVID-kreveta, uključujući i jedinice intenzivnog liječenja.

KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice i KB Dubrava do ponedjeljka će dodatno povećati broj kreveta, dok će KB Merkur i KB Sveti Duh biti u pripravnosti za otvaranje novih stacionarnih COVID kapaciteta.
Bolnice će povećati i izolacijske kapacitete u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima, te će se pojačati suradnja između izvanbolničke i bolničke hitne službe. Sve bolnice će biti dužne prijavljivati podatke o popunjenosti četiri puta dnevno. Priprema se i aktiviranje tercijarnog centa Arena Zagreb za prihvat COVID-bolesnika te se otvaraju COVID ambulante u domovima zdravlja diljem Hrvatske.
Ministar je rekao i da je uočljiv povećan interes za cijepljenje u odnosu na tjedan ranije. Prva tri dana ovog tjedna prvom dozom cijepljeno je 3790 osoba više nego prošloga tjedna, a cijepljeno je 56 posto odraslog stanovništva. Istaknuo je da je cijepljeno više od 88 posto liječnika te pozvao sve, a posebno starije, da slijede njihov primjer .

Upozorio je na trend oboljevanja sve mlađe populacije pa tako osobe do 40 godina čine 87 posto ukupnog broja novozaraženih. I dalje prevladava oboljevanje među necijepljenima. U proteklih tjedan dana među novozaraženima njih 74,5 posto nije bilo cijepljeno, a među hospitaliziranima 75 posto nije cijepljeno ni jednom dozom.
S dodatnom trećom dozom cijepljeno je više od 14.000 osoba.
Na sjednici Vlade najavljeno je i uvođenje pojačanog nadzora poštivanja epidemioloških mjera u javnom prometu i ugostiteljskim objektima. Posebno će se nadzirati rad ugostiteljskih objekata poslije redovnog radnog vremena te provedbe mjera na javnim okupljanjima.
Ravnateljstvo civilne zaštite pojačano će nadzirati pravne osobe u ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima, ali i okupljanja poput svadbi i drugih javnih okupljanja.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike