fbpx
AktualnoStožer: Nova varijanta mogla bi biti zaraznija od delte

Stožer: Nova varijanta mogla bi biti zaraznija od delte

„U najnovijoj varijanti puno je mutacija, što bi moglo značiti da bi taj virus mogao imati puno veći potencijal širenja. Pitanje je kako će se ta varijanta širiti iz Južne Afrike, gdje je procijepljenost manja od deset posto. To što se probio u Hong Kong još uvijek ne znači da će se moći probijati u zemlje koje imaju puno veću procijepljenost ”, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak.
Zbog pojave nove varijante, Stožer će donijeti odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze s područja Južne Afrike. To će se odnositi na dolaske iz Bocvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga, a značit će zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevne karantene i obveznog testiranja. Preporuka s tim u vezi bit će donesena i na razini Europske komisije za sve države članice EU-a.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, prof.dr.sc. Alemka Markotić, o novoj varijanti, evidentiranoj u nekoliko zemalja na području južne Afrike, rekla je kako je otkriveno da ona na razini šiljatog spike proteina ima 30-ak različitih mutacija koje mogu utjecati na njegovo širenje.
Sve to, kaže, treba još laboratorijski ispitati. „Za sada nema slučajeva izvan Afrike i veći dio svijeta ne zna puno više od toga”, rekla je Markotić.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike