Što sve sadrži, djeluje li i kako matična mliječ na zdravlje?

Datum:

Svojevrsna „panacea” na tržištu se nalazi već dugi niz godina, a njena duga uporaba se prepoznaje i u sklopu tradicionalne medicine. Smatra se kako sadržava antimikrobne, protuupalne, antitumorska te mnoge druge učinke. Osim njih i da ima pozitivne učinke na mladolik izgled. Upravo zbog tih potencijalnih benefita koristi se često kao dodatak prehrani.

Glavni protein

Matična mliječ dolazi od pčela radilica te se u prirodi iskorištava od strane ličinki i pčela matica za hranjenje. U njenom sastavu se može pronaći voda, lipidi, ugljikohidrati, mnogi minerali te proteini. Od proteina najveći udio čini glavni protein matične mliječi kojemu se pripisuje veliki udio pozitivnih učinaka. Smatra se kako djeluje na niz bakterija, ali i virusa čime se osim antibakterijskom učinku pripisuje i antivirusni učinak. Posrednim djelovanjem preko endogenih hormona estrogena i testosterona, matična mliječ je pokazala potencijalni antitumorski učinak. Djelovanjem na kolagen, glavni protein u našoj koži, može povećavati sintezu kolagena te na taj način djelovati protiv ubrzanog starenja.

Osim svega navedenog, sadržava i sastavnice slične inzulinu. Određena istraživanja pokazala su kako je uzimanje matične mliječi olakšalo simptome menopauze kod žena.
Iako se čini kao savršen spoj benefita za sve skupine ljudi, ne postoje točni dokazi o učinkovitosti matične mliječi te bi se, kao i kod velike većine dodataka prehrani, prije uzimanja trebalo posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Zbog obujma mnogih supstanci koje sadrži matična mliječ može izazvati potencijalne alergijske reakcije poput dermatitisa ili anafilakse te ulaziti u interakcije s određenim lijekovima.

Vrlo je bitno naglasiti od kuda dolazi određeni pripravak, kako kod matične mliječi tako i kod svih ostalih dodataka prehrani, da bi bili sigurni da je pripravak koji uzimamo provjerene kakvoće.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Kampanja docjepljivanja protiv dječje paralize u Britaniji

Nakon što je polio virus u lipnju otkriven u...

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...