fbpx
AktualnoŠto će hrvatsko zdravstvo dobiti za 2,5 milijarde kuna u narednih pet godina?

Što će hrvatsko zdravstvo dobiti za 2,5 milijarde kuna u narednih pet godina?

Kao i svaka reformska stavka u ovom Planu tako i ona za zdravstvo ima svoj zadani rok – provedbu do 31. kolovoza 2026. godine. Stoga u narednih pet godina Hrvatska je među postavljene ciljeve definirala, uz ostalo: povećanje broja onkoloških bolesnika s preživljenjem od pet ili više godina na 51 posto, 95 posto bolesnika dobiva radioterapiju u 4 tjedna od postavljanja indikacije, u općoj i obiteljskoj medicini 55 posto liječnika bit će specijalisti obiteljske medicine, a u 20 hrvatskih bolnica uveden sustav raspodjele jedinične terapije.

Nalaze se u Vladinu Planu oporavka što se zdravstva tiče i investicije poput centralnog operacijskog bloka u Varaždinu, digitalizacija puta lijeka, nabava i primjena opreme za uspostavu Nacionalne onkološke mreže, uvođenje mobilne ljekarne i mobilne ambulatne, izgradnja izolacijskih odjela Zarazne bolnice, ulaganje u robotsku kirurgiju, digitalizaciju, slikovnu dijagnostiku u pojedinim bolnicama.

Ukratko rečeno – jača primarna i racionalnija bolnička zdravstvena zaštita, ranija detekcija bolesti pa stoga i ranije liječenje uz bolju kontrolu kroničnih bolesti – sukus je ovog Plana koji ponovno navodi stavke dosad mnogo puta i izrečene, ali i zapisane kroz različite strateške dokumente kad je u pitanju reformiranje zdravstvenog sustava.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike