fbpx
AktualnoStiže oxfordsko cjepivo, tvrde da je učinkovito i protiv "britanskog" soja

Stiže oxfordsko cjepivo, tvrde da je učinkovito i protiv “britanskog” soja

Oxfordsko cjepivo idućih dana stiže u Hrvatsku te se kroz ovaj mjesec očekuje 150 tisuća doza. Posljednje je to odobreno cjepivo protiv COVID-19 koje je rezultat suradnje spomenutog Sveučilišta i kompanije AstraZeneca. Njegova je djelotovornost oko 60 posto, a pojedine europske zemlje ograničile su cijepljenje ovim cjepivom na mlađe od 65 godina argumentirajući kako nema dovoljno dokaza o njegovoj učinkovitosti kod starije populacije.

https://www.youtube.com/watch?v=kvg8mfIryqU
U Hrvatskoj nije postavljen nikakav gornji dobni limit na primjenu ovog cjepiva

Te su zemlje Francuska, Njemačka, Italija, Švedska i Poljska dok je Švicarska, podsjetimo, odbila autorizaciju ovog cjepiva za koje iščekuje još rezultata istraživanja što se pak procjenjuje da bi moglo biti dostupno do kraja veljače. U Hrvatskoj nije postavljen nikakav gornji dobni limit na primjenu ovog cjepiva što je u uputi HZJZ-a pojašnjeno da “nema razloga donositi preporuku za cijepljenje koja bi se razlikovala od indikacija koje je odobrila Europska agencija za lijekove, tj. donja dobna granica za primjenu ovog cjepiva je 18 godina, a gornje dobne granice nema”.

Duži razmak, veća djelotvornost

Britanski mediji prenose tamošnja iskustva prema kojima je cjepivo učinkovito i u starijih ljudi, a danas su objavili i rezultate istraživanja kako je ovo cjepivo učinkovito i protiv “britanskog” soja virusa. Riječ je o soju koji se, podsjetimo, smatra zaraznijim od originalne varijante novog koronavirusa. U svakom slučaju iz HZJZ-a su naveli i da će se “tek nakon široke upotrebe svih ovih cjepiva u populaciji moći procijeniti razlike u učinkovitosti cjepiva u različitim kategorijama stanovništva”.
Oxoford/AstraZeneca cjepivo također se daje u dvije doze, ali se temelji na drukčijoj tehnologiji te je jednostavnije za distribuciju. Preporuka proizvođača je da se druga doza ovog cjepiva primi u razdoblju četiri do 12 tjedana nakon prve, ali HZJZ preporučuje da se druga doza primi najmanje osam tjedana nakon prve doze jer se, kako stoji u pojašnjenju, pokazalo da je djelotovornost nakon druge doze viša kad je razmak između prve i druge doze cjepiva veći.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike