Spužvu treba čistiti svaki dan, a zamijeniti novom nakon dva tjedna
foto: Shutterstock

Vlažna spužva za kupanje kao i ona za pranje posuđa koja se ne sanitizira svakodnevno ili se često ne zamjenjuje može sadržavati bakterije i klice.

Navodi to Mindy Costello, stručnjakinja za zdravstvenu zaštitu okoliša u NSF International, neprofitnoj organizaciji koja među ostalim certificira uređaje, prehrambenu opremu, filtere za vodu.

U istraživanju domaćinstava u Michiganu, 86 posto spužvi i prekrivača za suđe imalo je kvasac i plijesan, 77 posto imalo je koliformne bakterije, a 18 posto imalo je bakterije Staphilococus, potvrđuje samo jedno od niza ovakvih istraživanja.

Spužve za pranje suđa i sudoperi te kade mogu stoga biti zaraženiji plijesnima, gljivicama i bakterijama nego toaleti kojima je većina ljudi sklona pripisati najveću zagađenost nepoželjnim mikroorganizmima.

Spužve općenito imaju kratak vijek, a preporuka je da se iz higijenskih razloga spužvu mijenja svaka dva tjedna, kaže Costello. Koristite li veće spužve, ekonomično je prepoloviti ju da biste ostatak korisitili slijedeća dva tjedna. Nešto općenito ekonomičnija opcija je češće korištenje četki za suđe koju također treba, dakako, održavati čistom.

Za čišćenje kuhinjskih površina svakodnevno koristite svježu krpu. Mogu se lako oprati u perilici rublja i održavati dovoljno čistima. Minimum higijene je svakodnevno čišćenje spužve, ističe Costello, kao i četke, krpa za posuđe ili drugu primjenu u kuhinji.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments