fbpx
AktualnoSplitski tim vozilom išao u Dubrovnik po 29godišnjaka kojem nije pomagao ni respirator

Splitski tim vozilom išao u Dubrovnik po 29godišnjaka kojem nije pomagao ni respirator

Splitskom timu poziv za pomoć iz dubrovačke bolnice proslijeđen je u operacijsku dvoranu. Voditelj tima docent Mihajlo Lojpur,  specijalist anesteziologije ,reanimatologije i intenzivnog liječenja , uz medicinskog tehničara perfuzionista Gorana Potočkog i dva kardijalna kirurga dr. Zlatka Marović i dr. Duju Oršulić krenuli su na planiranje puta prema Dubrovniku. Trebala je brza reakcija ,mladi pacijent životno je ugrožen. Dubrovački liječnici sve su napravili, ne pomaže ni respirator na koji je priključen. Treba mu hitno ECMO, umjetna pluća.

Goran Potočki educiran je za rad na ECMO-u, a u trenu poziva opisuje kako su bili usred operacije na kardiokirurgiji. ECMO u dubrovačkoj bolnici je uredno servisiran i ima svu potrebnu opremu za transport. Riječ je o teškom pacijentu kojem je prijetio loš ishod.

Strojna ventilacija je spasonosna metoda za liječenje respiracijski ugroženih bolesnika, no i dalje se koriste bolesnikova pluća za izmjenu plinova na tzv. respiracijskoj membrani – za ulazak kisika u krv i izbacivanje ugljičnog dioksida, produkta metabolizma iz tijela. Međutim, Covid infekcija ponekad toliko ošteti tu membranu da je njena površina nedovoljno velika da bi zadovoljila potrebe bolesnika. Tada mu se može pomoći samo tako da mu se ” dodaju„ nova pluća odnosno da ga se priključi na tzv. izvantjelesnu membransku oksigenaciju (ECMO – od engl. naziva extracorporeal membrane oxygenation). Oksigenator može u potpunosti zamijeniti funkciju oštećenih pluća i omogućava se da beznačajno smanji uporaba bolesnikovih pluća i osiguramo im odmor i vrijeme za oporavak od upale, objašnjavaju nam ovi stručnjaci.

Otac dvoje djece

Docent Lojpur ističe kako su kolege anesteziolozi iz OB Dubrovnik učinili sve što je bilo potrebno da se pacijenta održi na životu, ali su dobro procijenili da bez ECMO uređaja nema nikakve šanse za preživljenje. Zbog toga su zatražili pomoć KBC Split . Organiziran je tzv. transport ka sebi – dakle, po pacijenta se ide sanitetskim vozilom u Dubrovnik (idealno bi upotrijebili helikopterski transport, ali izuzetno loše vrijeme sa snijegom, to nije omogućavalo), tamo su ga priključili na ECMO uređaj i zatim tako opskrbljenog uspješno transportirali u KBC Split. Iz Dubrovnika su krenuli u 15.30 sati, a stigli u Split u jedan sat u noći.
Pacijent je smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja kardiokirurških bolesnika Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Iako medicina nije svemoguća ni uz uporabu najsofisticiranijih uređaja u koje spada i ECMO, svi se nadamo da će tako i biti. Čovjek je mlad, ima dvoje djece i sada je stabilno kaže docent Lojpur.

Snijeg i nevrijeme je dodatno kompliciralo taj put .Sve riječi pohvale idu i vozaču kola hitne pomoći koji ih je sigurno u toj mećavi najprije odveo prema Dubrovniku i ponovo vratio sretno u Split. Takvo nevrijeme i zapuhe snijega, poručuje spliski tim, ne pamte.

Ovaj pothvat, navodi docent Lojpur, zasluga je i kolega koji su preuzeli njihove obveze kada su oni krenuli prema Dubrovniku.

– Drugi pacijenti ne smiju i ne mogu čekati . Pohvale idu i ravnateljima bolnica prof.Bekiću i prof.Meštroviću koji su pokrenuli prvi kontakt suradnje ovih dviju bolnica i timovima dali apsolutnu podršku u svim odlukama u spašavanju života ovog pacijenta.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike