Smrtnost od korone i debljina povezani, najavljen Akcijski plan protiv debljine

Datum:

Atlas s podacima iz 160 zemalja svijeta donosi podatke i korelaciju smrtnosti u pojedinim dobnim skupinama od ovog infekta i debljine u toj zemlji.

Prema podacima Atlasa COVID-19 i debljina, došlo se do generalnog zaključka struke ovog područja, kako su smrtnost od te bolesti i prevalencija debljine iznimno povezani. Zemlje u kojima je prosječan Indeks tjelesne mase niži od 25kg/m2 nemaju visoku stopu smrtnosti od COVID-19 te suprotno – zemlje u kojima je taj indeks iznad navedene granice imaju visoku stopu smrtnosti od korone. Navedeni limit Indeksa standard je Svjetske zdravstvene organizacije koja preporuča 18,5 – 24,9 kg/m2.

Treba reći i kako se u Atlasu navode podaci za odrasle odnosno punoljetne stanovnike zemalja pa tako i Hrvatske koja, prema ovim podacima, neće ostvariti UN ciljeve borbe protiv pretilosti do 2025. godine. Štoviše, s obzirom na naše podatke Atlas nam predviđa daljnji rast broja odraslih stanovnika s viškom kilograma neovisno o spolu i oko pola milijuna pretilih muškaraca i jednako toliko pretilih žena do 2025. godine.

Prevencija debljine treba započeti odmah u djetinjstvu što donose rezultati projekta COSI Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. U uvodnoj najavi tih rezultata ministar zdravstva, Vili Beroš, najavio je izradu Akcijskog plana za borbu protiv debljine. Rezultate COSI projekta, u hrvatskoj inačici CroCOSI, predstavila je izv.prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović kao voditeljica CroCOSI tima. Na uzorku 2711 djece u dobi od osam do 8,9 godina – 33,1 posto djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Što se tiče dječaka u RH njih je 37 posto s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom te je ukupan prosjek i dalje jednak kao što je bio i u prethodnom krugu ovog istraživanja kada je 35 posto djece ove dobi u Hrvatskoj imalo višak kilograma.

Zaustavili smo porast, ne znam kako će biti iduće godine kad ćemo raditi novi krug istraživanja i kako je ova epidemija i sve mjere koje smo imali utjecala na ovaj broj, bojim se da će rasti sukladno nekim preeliminarnim istraživanjima – rekla je prof. Musić Milanović.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...