Slovenija cijepi mRNA cjepivom, za vektorska potrebna pisana suglasnost
foto: Shutterstock

Nakon što je krajem prošloga mjeseca u Sloveniji umrla 20-godišnja djevojka cijepljena cjepivom Johnson&Johnson, u toj je zemlji donesena preporuka da se cijepljenje obavlja prvenstveno mRNA cjepivima (Pfizer-BioNTech i Moderna), dok će za primjenu vektorskih (Johnson&Johnson i AstraZeneca) biti potrebna pisana suglasnost cijepljenih.

Suglasnost će se tražiti i prije cijepljenja cjepivom Moderne, ali samo za osobe mlađe od 18 godina.

Preporuku je donijela stručna skupina slovenske vlade za COVID-19, potaknuta slučajem smrti 20-godišnjakinje, dva tjedna nakon što se cijepila.

Umrla je od moždanog udara, uz sumnju da se radilo o rijetkoj neželjenoj nuspojavi vektorskih cjepiva, nakon čega je korištenje cjepiva Johnson&Johnson u Sloveniji privremeno suspendirano.

Ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je kako se čini da epidemija stagnira, čemu su pridonijele i strože restrikcije uz obvezne COVID potvrde.

U Sloveniji je procijepljeno 49 posto stanovništva. S 14-dnevnom incidencijom od 562 slučaja zaraze na sto tisuća stanovnika Slovenija se ubraja među epidemiološki rizičnija područja u Europi i nalazi se u tzv. “tamnocrvenoj” zoni.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments