VijestiSkok krvnog tlaka noću opasan i dio neprepoznate hipertenzije

Skok krvnog tlaka noću opasan i dio neprepoznate hipertenzije

Mjerenje krvnog tlaka tijekom noći važno je u dijagnosticiranju hipertenzije i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Oxfordu.
Otprilike 15 posto osoba u dobi od 40 do 75 godina može imati oblik nedijagnosticiranog visokog krvnog tlaka, hipertenzije, koja se javlja samo noću.
Kako za to ne znaju pa se zbog toga ne liječe, izloženi su većem riziku od kardiovaskularnih bolesti poput moždanog udara, zatajenja srca, pa čak i smrti.

Noćni visokotlakaši

Na to ukazuju rezultati istraživanja objavljeni u British Journalu. Kada se krvni tlak prati tijekom 24 sata, osobe se mogu podijeliti u tri skupine prema uzorku krvnog tlaka.

One kod kojih je noćni krvni tlak niži od dnevnog (što je slučaj kod zdravih mladih ljudi). Druge, kod kojih se noćne i dnevne vrijednosti krvnog tlaka ne razlikuju bitno. I treće, kojima je suprotno očekivanjima, noćni krvni tlak viši od dnevnog, kada su budni i aktivni.

Jedna od 8 osoba nedijagnosticirana

Kada se ne dijagnosticira i ne liječi, hipertenzija uzrokuje kardiovaskularne bolesti, koje su jedan od glavnih uzroka smrti i invaliditeta. U Britaniji, primjerice, 1 od 8 osoba ima nedijagnosticiranu hipertenziju. Te su osobe izložene povećanim rizicima od kardiovaskularnih bolesti.
Praćenje krvnog tlaka kroz 24 sata pomoću uređaja postalo je rjeđe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od početka pandemije, upozoravaju stručnjaci. Praćenje krvnog tlaka kod kuće, korištenjem uređaja koji kupuju sami bolesnici, uobičajena je metoda. Ali to ne rješava praćenje razina krvnog tlaka noću.
Studija sa Sveučilišta u Oxfordu proučavala je 24-satne uzorke krvnog tlaka kod pacijenata primljenih u bolnicu. Otkrila je da gotovo polovica tih pacijenata ima porast krvnog tlaka noću.

Visokotlakaši i 15 posto „zdravih“

Istraživači su zatim promatrali uzorke krvnog tlaka pacijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti iz iste dobne skupine (40-75 godina). I oni su bili praćeni 24 sata tijekom svojih normalnih dnevnih aktivnosti pomoću uređaja za to. Udio stanovništva u ovoj skupini koji su imali povišeni krvni tlak noću bio je oko 15 posto.

Nova studija je otkrila da među svim spolovima i u bolničkim i društvenim skupinama pacijenata, najmanje 1 od 3 osobe koje imaju povišen noćni tlak ima barem jednu kardiovaskularnu bolest.
Krvni tlak prati ciklički obrazac tijekom 24 sata. Obično se smanjuje noću tijekom spavanja, a zatim raste nakon buđenja. Obrnuta situacija obično se nalazi kod starijih osoba, ponekad s dijabetesom ili bolešću bubrega.

Rizik raste od 60. godine

To znači da oba kategorija „obrnutih“ visokotlakaša ima najniži krvni tlak tijekom dana. Njima se lakše zavarati dnevnim kontrolama kod kuće ili u ambulanti liječnika opće prakse. Mjerenje krvnog tlaka tijekom dana nije dovoljno, zaključuju istraživači.
Smjernice za to zasad ne postoje. Zato obiteljski liječnici to ne rade bez posebnih indikacija. Ali, 24-satna procjena krvnog tlaka osobito je važna za osobe starije od 60 godina. Tlak s godinama raste. Stoga bi probir osoba od 60 godina na dalje morao biti uveden za sve stanovnike, sugeriraju istraživači.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike