Jesu li sjemenke konoplje potencijalna superhrana ili su samo dobro reklamirane? Našle su se u kuhinjama diljem svijeta kao dodatak muslijima, domaćem kruhu i drugim jelima.
Ali nije sve što se potrošačima govori o ovim sjemenkama na blogovima o zdravlju ili pakiranjima proizvoda znanstveno potvrđeno. I ne bi ih svatko trebao jesti.
Tvrdnje bez dokaza
Sastoje se od 20 do 35 posto proteina, ali imaju i vitamine B skupine, vitamin E, kalcij, magnezij, željezo i vlakna. Osim toga, imaju visok sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina. Međutim, Centar za savjetovanje potrošača u Bavarskoj upozorava na utemeljenost široko rasprostranjenih tvrdnji o zdravstvenim učincima ovih sjemenki.
Tvrdnje da imaju pozitivan učinak na krvni tlak, razinu kolesterola i šećera u krvi nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima. Mnoge web stranice trenutno predlažu suprotno i guraju sjemenke konoplje kao superhranu koja može spriječiti bolesti srca i moždani udar.
Rizik od kontaminacije
Ipak, proizvođačima u mnogim zemljama nije dopušteno iznositi te tvrdnje i ograničeni su na oglašavanje napisima kao što su “bogat višestruko nezasićenim masnim kiselinama” ili “prirodni izvor proteina”. Dokazane zdravstvene dobrobiti ili ne, mnogi potrošači možda još uvijek misle da “ne može štetiti”.
Za razliku od marihuane, ove sjemenke nisu prirodni izvor opojnog tetrahidrokanabinola (THC). Ipak, u lošim proizvodnim uvjetima sjeme može biti kontaminirano tijekom žetve ako dođe u kontakt s cvijećem koje je bogato THC-om.
Njemački savezni institut za procjenu rizika kaže da su razine THC-a u sjemenkama konoplje i drugim proizvodima od konoplje previsoke i mogu izazvati negativne učinke na zdravlje.
Čak i male količine psihoaktivne tvari mogu utjecati na središnji živčani i kardiovaskularni sustav, pišu zdravstveni stručnjaci s navedenog Instituta.