Sjemenke konoplje kao superhrana? Tvrdnja bez dokaza.

Datum:

Jesu li sjemenke konoplje potencijalna superhrana ili su samo dobro reklamirane? Našle su se u kuhinjama diljem svijeta kao dodatak muslijima, domaćem kruhu i drugim jelima.
Ali nije sve što se potrošačima govori o ovim sjemenkama na blogovima o zdravlju ili pakiranjima proizvoda znanstveno potvrđeno. I ne bi ih svatko trebao jesti.

Tvrdnje bez dokaza

Sastoje se od 20 do 35 posto proteina, ali imaju i vitamine B skupine, vitamin E, kalcij, magnezij, željezo i vlakna. Osim toga, imaju visok sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina. Međutim, Centar za savjetovanje potrošača u Bavarskoj upozorava na utemeljenost široko rasprostranjenih tvrdnji o zdravstvenim učincima ovih sjemenki.
Tvrdnje da imaju pozitivan učinak na krvni tlak, razinu kolesterola i šećera u krvi nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima. Mnoge web stranice trenutno predlažu suprotno i guraju sjemenke konoplje kao superhranu koja može spriječiti bolesti srca i moždani udar.

Rizik od kontaminacije

Ipak, proizvođačima u mnogim zemljama nije dopušteno iznositi te tvrdnje i ograničeni su na oglašavanje napisima kao što su “bogat višestruko nezasićenim masnim kiselinama” ili “prirodni izvor proteina”. Dokazane zdravstvene dobrobiti ili ne, mnogi potrošači možda još uvijek misle da “ne može štetiti”.
Za razliku od marihuane, ove sjemenke nisu prirodni izvor opojnog tetrahidrokanabinola (THC). Ipak, u lošim proizvodnim uvjetima sjeme može biti kontaminirano tijekom žetve ako dođe u kontakt s cvijećem koje je bogato THC-om.
Njemački savezni institut za procjenu rizika kaže da su razine THC-a u sjemenkama konoplje i drugim proizvodima od konoplje previsoke i mogu izazvati negativne učinke na zdravlje.

Čak i male količine psihoaktivne tvari mogu utjecati na središnji živčani i kardiovaskularni sustav, pišu zdravstveni stručnjaci s navedenog Instituta.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...