AktualnoSputnik V ima 91,6 % učinkovitost, najavljeno ispitivanje učinka jedne doze

Sputnik V ima 91,6 % učinkovitost, najavljeno ispitivanje učinka jedne doze

Kroz kliničko ispitivanje na 21 977 punoljetnih građana u 25 moskovskih bolnica i klinika rusko cjepivo protiv novog koronavirusa, Sputnik V, pokazalo je 91,6 % učinkovitost. Zaključak je to studije ruskih stručnjaka koju je u posljednjem broju objavio ugledni časopis Lancet. Svi sudionici ispitivanja, osim spomenute punoljetnosti, imali su negativan PCR test na SARS-CoV-2, negativna antitijela na isti virus, bez drugih infektivnih bolesti u posljednja dva tjedna prije cijepljenja te nisu primili nikakvo drugo cjepivo mjesec dana ranije. Uz skupinu koja je cijepljena Sputnikom V sa dvije doze u ispitivanju je sudjelovala kontrolna placebo skupina. Većina prijavljenih nuspojava, njih 94 posto, svrstana je u prvu kategoriju što znači blagih prolaznih nuspojava dok je 45 ispitanika, njih 0,3 posto, u grupi cijepljenih imalo ozbiljniju nuspojavu koja se na kraju nije dovela u vezu s cijepljenjem.


Ispitanici su uz spomenute kriterije morali biti negativni i na neke druge infekcije poput HIV-a, hepatitisa B i C, sifilisa, a iz ispitivanja su izuzete trudnice i ljudi koji su imali dotad zabilježene reakcije na neka ranija cjepiva.


Naša analiza ove treće faze ispitivanja Gam-COVID-Vac pokazala je obećavajuće rezultate. Paralelno s implementacijom više kliničkih ispitivanja ( u Rusiji, Bjelorusiji, UAE i Indiji) cjepivo je za javnu upotrebu u Rusiji dostupno za visokorizične skupine poput zdravstvenih radnika i učitelja dok je od 23. siječnja 2021. više od dva milijuna doza dostupno svim građanima – stoji u studiji kojom su ruski znanstvenici i stručnjaci koji stoje iza ovog cjepiva najavili istraživanje učinkovitosti jedne doze Sputnik V.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike