AktualnoRSV virus nakon pandemije opasniji, posebno ugroženo najmanji

RSV virus nakon pandemije opasniji, posebno ugroženo najmanji

I moja beba je dobila RSV virus i upalu pluća s tri mjeseca. Deset dana smo bili u bolnici, liječena kisikom i inhalacijama. Mislim da sam u tih 10 dana izgubila 20 godina života. Samo je jedno to od brojnih svjedočenja roditelja na tekstove kojima pratimo i nastojimo osvijestiti javnost o respiratornom sincicijskom virusu (RSV). Virusu koji je uzročnik infekcije dišnog sustava, a koji može biti posebno opasan za bebe i malu djecu.

Kako nam je ranije pojasnio prof.dr.sc. Goran Tešović, RSV je ove godine izoliran neuobičajeno rano. Ukidanjem preventivnih pandemijskih mjera može se očekivati da će se zaraziti svi koji to dosad nisu. Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike Fran Mihaljević naveo je i kako ove sezone obolijevaju i starija djeca. Taj tekst dostupan je na ovom linku.

Lako se širi

Najčešće hospitalizirana budu mala djeca odnosno bebe i novorođenčad. Naime, nakon infekcije ne ostaje trajna zaštita protiv RSV-a. Lako se širi bliskim kontaktom, dijeljenjem stvari, kapljičnim putem odnosno kašljanjem, kihanjem, poljupcem. Simptomi se jave četiri do šest dana nakon infekcije i nalikuju prehladi ponajprije kod starije djece. Zato se teško kod te populacije razlikuje od nekog drugog uzročnika prehlade, a pri čemu RSV može biti poguban za najmanje. Većina djece će oboliti do druge godine života, pitanje je s kakvim simptomima posebice sad u „postpandemijsko” vrijeme kad virus ponovno neometano cirkulira. Nedavno je nakon godina istraživanja odobren prvi koktel monoklonskih antitijela kao prevencija ovoj infekciji. Odobrila ga je Europska komisija te se očekuje daljnja procedura da takva prevencija postane dostupna u EU.

Izvanredna situacija

Američke pedijatrije zbog strašnog udara upravo ovog virusa su pune do mjere da se djecu transportira u bolnice među državama. Situacija je toliko teška da se od američkog predsjednika traži da proglasi izvanredno stanje. Zatražili su to američki pedijatri okupljeni u stručno društvo. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti sedam puta je više oboljelih beba od šest mjeseci i mlađih negoli je bilo prije pandemije.

Kako kažu i liječnici, ne može nitko prognozirati bolest no situacija kod nas nije povoljna. Iz istog razloga, ukidanja mjera i lakog širenja virusa. Virusa radi kojeg su u pojednim zagrebačkim bolnicama djeca hospitalizirana, ali i na kisiku te respiratoru. Dvoje djece je u Zaraznoj na respiratoru radi RSV-a bilo još prošlog mjeseca.

U stručnom časopisu (Europe’s journal on infectious disease surveillance, epidemiology, prevention and control) struka je ovu situaciju nagovijestila. Naime, RSV je zbog mjera „preskočio” svoju sezonu u većini europskih zemalja.

– Kliničari trebaju biti spremni za iduću RSV epidemiju koja će uključivati i stariju djecu te moguće veće kohorte oboljelih – napisali su u zaključku.

Kao uzrok navode izostanak uobičajenog cirkuliranja RSV-a, veći broj djece koja će potom biti prvi put u kontaktu s virusom, ali koja dotad nemaju na njega imunitet.

– Zbog izostanka aktivnosti RSV virusa u pandemiji, veći broj beba i male djece može biti u povećanom riziku od ozbiljne infekcije, stoji u radu.

Pranje ruku, higijena igrački, ne dijeljenje djetetovih osobnih stvari, to je jedino moguće činiti radi prevencije. I nastojati zaštititi najmanje i slabije uslijed respiratornih simptoma.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike