fbpx
AktualnoI američki CDC prognozira raniji dolazak gripe te veći broj oboljelih

I američki CDC prognozira raniji dolazak gripe te veći broj oboljelih

Karantene, distanca i nošenje maski, neki su od razloga malog broja potvrđenih slučajeva gripe u protekloj pandemijskoj godini no sa popuštanjem svih tih mjera struka očekuje i puni povratak gripe uz rastući broj oboljelih od COVID-19. Štoviše, i u nas su već potvrđena četiri slučaja gripe, a i u inozemnim medijima navodi se njezin raniji dolazak nego je to bilo uobičajeno do pandemije.

U Izraelu su već započeli sa kampanjom cijepljenja protiv gripe navodeći kako je sa ljetom i skidanjem maski evidentan neuobičajen porast respiratornih infekcija koji je karakterističan za zimske mjesece.

Virus gripe mijenja se svake godine i tome se prilagođava i sezonsko cjepivo koje se proizvodi prema prognozama Svjetske zdravstvene organizacije o dominantnim sojevima za svaku nadolazeću sezonu. O tome ovisi i ukupna učinkovitost sezonskog cjepiva, a skupine posebnog rizika za komplikacije gripe su stariji od 65, kronični bolesnici, malena djeca i trudnice.

Hoće li se u ovoj sezoni moći cijepiti istovremeno protiv gripe i COVID-19 nema još jedinstvenog stava no mnoge zemlje preporučuju dvotjedni razmak između ta dva cjepiva.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike