Rak nije nestao. Slijedi li nakon zarazne, pandemija onkoloških bolesti?
foto: Shutterstock

Zatvaranje bolničkih sustava radi pandemijskog infekta imalo je i ima svoj utjecaj u svakoj zemlji, a neke od njih, poput SAD-a, počele su, da tako kažemo, zbrajati štetu.

Ne onu koju direktno uzrokuje novi koronavirus nego onu kojoj ćemo tek svjedočiti – posljedice propuštenih kontrola, prvih pregleda i pretraga.
Direktor američkog National Cancer Institute, dr. Norman E. Sharpless, u razgovoru za Cancer Prevention Research, naveo je kako u toj zemlji se u zadnjih godinu dana događa iznimno zabrinjavajući izostanak screeninga, „nestali” su milijuni potrebnih pregleda.

U usporedbi s godišnjim prosjecima u 2018. i 2019. broj kolonoskopija pao je za 45 posto, biopsija prostate za 29 posto, cistoskopija za 21 posto, objavili su podatke među kojima i onaj da su za 13 posto pali novodijagnosticirani rak prostate, pluća, debelog crijeva među američkih veteranima za 13 posto.
Američka procjena je kako je s obzirom na pad broja preventivnih pretraga i pregleda, na osnovu statističkog modela, nije otkriveno 3,9 milijuna slučajeva raka dojke, gotovo jednako toliko raka debelog crijeva i 1,6 milijuna raka prostate. Podaci su to objavljeni u JAMA Oncology.

Tamošnji Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji uobičajeno pratimo i prenosimo radi pandemijskih uputa u posljednje dvije godine, objavio je da je screening za rak dojke u SAD-u pao za nevjerovatnih 87 posto.
Hrvatski onkološki podaci, redovito se ponavlja, nisu povoljni, nažalost. I prije pandemije borili smo se s visokim brojkama ukupno oboljelih od raka, a pandemija će sigurno i u nas ostaviti utjecaj na sve ostale bolesti pa tako i onkološke.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments