fbpx
AktualnoRak nije nestao. Slijedi li nakon zarazne, pandemija onkoloških bolesti?

Rak nije nestao. Slijedi li nakon zarazne, pandemija onkoloških bolesti?

Ne onu koju direktno uzrokuje novi koronavirus nego onu kojoj ćemo tek svjedočiti – posljedice propuštenih kontrola, prvih pregleda i pretraga.
Direktor američkog National Cancer Institute, dr. Norman E. Sharpless, u razgovoru za Cancer Prevention Research, naveo je kako u toj zemlji se u zadnjih godinu dana događa iznimno zabrinjavajući izostanak screeninga, „nestali” su milijuni potrebnih pregleda.

U usporedbi s godišnjim prosjecima u 2018. i 2019. broj kolonoskopija pao je za 45 posto, biopsija prostate za 29 posto, cistoskopija za 21 posto, objavili su podatke među kojima i onaj da su za 13 posto pali novodijagnosticirani rak prostate, pluća, debelog crijeva među američkih veteranima za 13 posto.
Američka procjena je kako je s obzirom na pad broja preventivnih pretraga i pregleda, na osnovu statističkog modela, nije otkriveno 3,9 milijuna slučajeva raka dojke, gotovo jednako toliko raka debelog crijeva i 1,6 milijuna raka prostate. Podaci su to objavljeni u JAMA Oncology.

Tamošnji Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji uobičajeno pratimo i prenosimo radi pandemijskih uputa u posljednje dvije godine, objavio je da je screening za rak dojke u SAD-u pao za nevjerovatnih 87 posto.
Hrvatski onkološki podaci, redovito se ponavlja, nisu povoljni, nažalost. I prije pandemije borili smo se s visokim brojkama ukupno oboljelih od raka, a pandemija će sigurno i u nas ostaviti utjecaj na sve ostale bolesti pa tako i onkološke.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike