Prvo jednodozno cjepivo odobreno u EU, Hrvatska čeka 900 tisuća doza

Datum:

Nakon evaluacije Europska agencija za lijekove (EMA) dala je pozitivnu ocijenu za uvjetnu autorizaciju Janssen cjepiva također za starije od 18 godina. Time je EU dobila četvrto cjepivo protiv pandemijske zaraze, ali prvo čiji uvjeti skladištenja i čuvanja nisu zahtjevni kao u dosad dostupnih cjepiva. Također, kao glavnu prednost ističe se primjena jedna doze. 

Iz EMA-e su naveli kako je klinička studija ovog cjepiva obuhvatila 44 tisuće ljudi kojih je polovica dobilo placebo. Rezultati su pokazali 67 postotnu učinkovitost cjepiva dva tjedna nakon cijepljenja, a nuspojave su slabe ili umjerene poput boli na mjestu uboda, glavobolje, bolova u mišićima i mučnine. Kao još jednu prednost ovog cjepiva navodi se njegovo ispitivanje u južnoameričkim državama i JAR-u upravo u vrijeme pojave tamošnjih sojeva, brazilskog i južnoafričkog. 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...