Prva igraonica za djecu s teškoćama u razvoju u Iloku

Datum:

Najistočniji hrvatski grad dobio je prvu igraonicu za djecu s teškoćama u razvoju. Naime, u Iloku je u okviru projekta “Jednake mogućnosti za sve! – Iločki leptirići” ustupljen prostor za Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići.
Svrha projekta je osigurati jednake mogućnosti djeci iz ruralnih područja i grada Iloka. Kao što su pravo na socijalizaciju, dostupnost različitih društvenih sadržaja, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, uspostava mobilnog tima za provođenje rehabilitacije i pružanje socijalnih usluga. Korisnici projekta su djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, udomiteljskih i disfunkcionalnih obitelji s područja Iloka.

– U suradnji s gradonačelnicom Iloka utvrdili smo kako postoji potreba za otvaranjem prostora u kojemu bi se provodile aktivnosti udruge Vukovarski leptirići. Prostor nam je obnovio i osigurao Grad Ilok. Udruga je kroz projekte i donacije osigurala opremu, didaktiku, igračke i namještaj. S obzirom na to da trenutno u udrugu u Vukovar na terapije dolazi 11 djece s područja Iloka, a taj broj nije konačan, uspostava mobilnog tima pružila bi veliku pomoć i podršku našoj djeci i uvelike olakšala roditeljima već ionako izazovnu situaciju, napominje Željka Tot, dopredsjednica Udruge Vukovarski leptirići.

Prilagođen prostor

U igraonici će biti posebno osmišljen cjeloviti razvojni program za djecu. Aktivnosti će se mijenjati kontinuirano prateći njihovo odrastanje. Prostor će biti opremljen didaktičkim igračkama i prilagođen djeci.

– Program nazivamo igraonicom jer mu je temelj igra obogaćena raznim aktivnostima. Također je i razvojni jer su njegovi ciljevi i zadaće usmjereni na poticanje djetetova razvoja. Djetetova razvojna postignuća su prvi kriterij vrednovanja programa. Cjelovit je jer ravnomjerno i usklađeno djeluje na djetetov tjelesni, intelektualni i socio-emocionalni razvoj. U sve aktivnosti planiramo uključiti i volontere, posebice studente psihologije, socijalnog rada, pedagogije i kineziologe. Oni će djeci pružati različite vrste pomoći. Ali i stjecati iskustva i kompetencije te ih koristiti u svom budućem radu, istaknuto je tijekom otvorenja igraonice.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...