Prof. Mićović: Optimistično je da omikron možda neće imati teže forme, treba cijepiti adolescente
prof.dr.sc. Vladimir Mićović, foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Za oko šest tjedana omikron varijanta preuzet će dominaciju nad deltom, prognozira ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, prof.dr.sc. Vladimir Mićović nakon što su i u Hrvatskoj potvrđena tri slučaja zaraze tom novom varijantom.

Predviđanja su da će omikron preuzeti dominaciju nad delta sojem koji je sada dominantan i to u relativno kraćem vremenu. Teško je predvidjeti hoće li to biti šest tjedana ili nešto dulje ili pak kraće. Te silne mutacije koje su dosta velike, ispoljit će se upravo na taj način i omikron će se brže širiti te će prokuženost stanovništva biti brže moguća. S druge strane, očekujemo i dobre vijesti, a to je da on neće imati toliku patogenost te da ćemo nastaviti s cijepljenjem da se imunitet stanovništva još poveća”, izjavio je Mićović za Novi list.

Omikron će možda biti slabije patogen i možda neće imati teže forme, ali će se brzo širiti u populaciji i upravo je zbog toga potrebna zaštita.  Bez obzira što izgleda da se tu temu izbjegava, Mićović smatra da bi trebalo cijepiti veći broj adolescenata. U Primorsko-goranskoj županiji do sada je cijepljeno njih samo 14 posto.

Kad je riječ o optimističnom scenariju omikron varijante koji bi mogao biti realan, jest da bi on sa svojom visokom zaraznošću koja je veća od delta varijante, zajedno sa slabijom patogenošću, mogao biti endemski prisutan, ali neće imati patogene forme, neće opterećivati bolnicu i neće se povećavati broj hospitalizacija, tako da ćemo moći i optimistično gledati prema kraju epidemije, zaključuje Mićović.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments