fbpx
AktualnoProf. Bilić Ćurčić opisuje virtualnu dijabetološku ambulantu - do dijabetologa putem ekrana

Prof. Bilić Ćurčić opisuje virtualnu dijabetološku ambulantu – do dijabetologa putem ekrana

Naime, o uspjehu virtualne ambulante, ali i implementaciji tehnologije u liječenju i terapiji dijabetesa tipa 1  u Osijeku je na prvom javno održanom Science cafeu od početka pandemije u organizaciji studenata medicine osječkog MEFOS-a govorila  izv. prof. dr.sc. Ines Bilić  Ćurčić.

-Cilj nam je u javnosti što više predstaviti način na koji vrlo uspješno funkcioniramo od početka pandemije, a to je putem virtualnih ambulanti. Recimo i kako uskoro planiramo obavljati i preglede u „ real time“ putem posebnih aplikacija, a sve je to zapravo omogućeno tehnološkim naprecima i platformama koje su značajno pomogle upravo u praćenju i liječenju pacijenta s dijabetesom tip 1.

Virtualne dijabetološke ambulante u KBC-u Osijek  su započele  s pandemijom, ali su se pokazale kao nešto što može jako dobro funkcionirati i  izvan pandemije i za nas i za pacijente.

Naime, ova vrsta ambulanti posebno je dobro prihvaćena kod pacijenata jer im se štedi vrijeme, ne moraju tražiti parking ni sjediti u čekaonicama. Sada imamo registrirane virtualne ambulante koje su namijenjen ovoj vrsti pregleda i svakoga dana  radi jedna virtualna ambulanta  kroz koju prođe između pet i deset pacijenata. U vrijeme „lockdowna“ tu su bile i znatno veće brojke. Virtualne dijabetološke ambulante danas imaju i druge bolnice, ali ono na što smo mi posebno ponosni  je činjenica da smo ih najviše implementirali i prvi smo  u Hrvatskoj po broju virtualnih pregleda, priča  ova specijalistica endokrinologije i dijabetologije.

Inače, izv. prof. dr.sc. Ines Bilić  Ćurčić u svom je predavanju istaknula kako je tehnologija danas zauzela primat kao i u svim drugim segmentima, tako i u zdravstvu, poglavito dijabetesu tipa 1.

Ovo je nešto što mene posebno zanima, ali što želim i da javnost što bolje upozna.  Naime, danas uz pomoć novih tehnologija osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 mogu skoro pa normalno živjeti  bez ikakvih komplikacija, što je do prije 50ak godina bilo nezamislivo.  Kada govorimo o aktualnoj situaciji i koronavirusu, treba reći i da dijabetičari koji su dobro regulirani nisu nužno imali težu kliničku sliku u slučaju pobolijevanja. Teža klinička slika bolesti događala se kod onih osoba koje imaju komplikacije šećerne bolesti i koji nisu uredno regulirali dijabetes. Stoga je terapija i redoviti posjet liječniku, koji je sada putem ovih virtualnih ambulanti uistinu olakšan nešto čega bi se trebao pridržavati svaki dijabetičar, zaključuje izv. prof. dr.sc. Ines Bilić  Ćurčić.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike