fbpx
UdrugePriča udruge sa Korčule koja mijenja nabolje život djece sa poteškoćama

Priča udruge sa Korčule koja mijenja nabolje život djece sa poteškoćama

-Okolina se priviknula na Stjepana i danas naši Korčulani žive normalno s djecom s teškoćama iz spektra autizma. Osjećamo se mirno i sigurno, Stjepana svi poznaju, nitko se ne čudi: Što mu je sad? ako reagira neuobičajeno za današnji svijet i njegova pravila. Mislim da se veći gradovi ne mogu time pohvaliti. Mi smo mala sredina, svi se znamo i bolje prihvaćamo, a u većim sredinama je to teže – govori Anita Batistić koja priznaje kako su u većim centrima poput Splita ili Zagreba, pa i Dubrovnika, rehabilitacija i habilitacija, kao i dijagnostika za djecu s teškoćama, nadohvat ruke. Ipak, prihvaćanje okoline u malim je sredinama puno bolje, uvjerena je Anita. Njezin je Stjepan završio osnovnu i srednju školu, smjer pomoćni konobar. U početku, nije bilo idealno.
-Počelo je kad je Stjepan trebao krenuti u vrtić. Sve je bilo OK, moj je sin dobro prihvaćen od drugih, ali vrtić nije mogao zaposliti asistenta, a Stjepan nije mogao bez asistenta u vrtić. Da bude kompliciranije, asistenta je Općina Lumbarda mogla platiti, ali samo preko udruge. I tako smo je osnovali. Udrugu Kap u moru – priča nam Anita Batistić, predsjednica te udruge i mama Stjepana Batistića zahvaljujući kojemu je Udruga Kap u moru nastala.
To je humanitarna udruga za ostvarivanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama u predškolskom odgoju, osnovnoškolskom, srednjoškolskom odgoju i obrazovanju kroz djelovanje pomoćnika u nastavi. Upravo je obilježila 10 godina postojanja.
-U početku su to bili asistenti u nastavi za djecu osnovnih i srednjih škola. Danas tu uslugu plaća Dubrovačko-neretvanska županija preko nadležnog ministarstva, a mi smo svoj rad kada je riječ o asistentima proširili na dječje vrtiće. Udruga ima 50-ak članova za koje su sve naše usluge besplatne, a u rad udruge uključeno je 36 djece. Radimo dosta toga – od pomoći za djecu s teškoćama i individualnog rada s njima do pomoći pri učenju. Ukratko, ciljevi su nam informiranje roditelja djece s teškoćama, podrška socio-emocionalnom razvoju djece, kao i senzibiliziranje javnosti na djecu s teškoćama u razvoju. – kaže dopredsjednica udruge Irena Rončević. Prva Stjepanova asistentica bila je pedagoginja Katarina Curać koja je do danas ostala u Udruzi Kap u moru.

Pokrenuti pozitivne promjene

-Počelo je sa školama, a nastavilo se s vrtićima. U međuvremenu smo uočili brojne potrebe djece, pa smo prema njima razvili i dodatne usluge, ali se i educirali – ističe Katarina. Irena Rončević i Dalida Prižmić završile su brojne tečajeve kako bi mogle raditi s djecom s teškoćama u razvoju.
Orijentirani su na rad s djecom kroz direktan rad. Tako volontiraju poslijepodne s mlađom djecom, a individualni rad i terapije igrom kao i senzornu integraciju s djecom rade 2 puta tjedno i u programu je trenutačno 8 djece vrtićke dobi. Nažalost, nemaju mogućnosti primiti
više djece, iako potreba postoji.  Udruga Kap u moru trenutačno zapošljava šest asistenata i jednu osobu koja daje podršku školskoj djeci repeticijama za djecu s teškoćama kojima je škola problem kroz projekt Učimo zajedno.
Njihov rad obuhvaća područje otoka Korčule, ali i dijela Pelješca koji gravitira tom otoku. U planu im je doznati točno koliki broj djece na otoku ima teškoće i koliko ih treba dodatnu pomoć i rad. Nepotpuni podaci govore o 65 djece s manjim ili većim teškoćama na Korčuli i dijelu Pelješca koji gravitira tom otoku.
-Tražimo načine kako predložiti nadležnim gradskim i općinskim institucijama potrebe koje imamo za psihologom, radnim terapeutom i logopedom. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Kalos ima zaposlene stručnjake iz tih područja, ali to nije dovoljno za rad sa svom djecom. Njima treba kontinuirana pomoć – naglašava Katarina Curać i dodaje kako ne očekuju zapošljavanje svih stručnjaka preko udruge: -Moramo biti ozbiljni i shvatiti da se preko projekata na jednu godinu neće zapošljavati nitko. Svjesni smo da bi to bilo neozbiljno, ali naša je uloga i u tome da uočavamo potrebe lokalne zajednice i tražimo stručnjake pomagačkih struka kako bismo i na taj način pokrenuli pozitivne promjene.
Pošteno i sa srcem članice udruge Kap u moru kreću u svaki novi projekt. I ne namjeravaju stati. Jer kako ističe Irena Rončević: Moramo dalje. Kako drugačije pogledati ljudima u oči. Sad više nema natrag, možemo jedino naprijed!

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike