AktualnoPriča o osječkoj hitnoj pomoći - na intervenciji su za pet minuta, godišnje prijeđu 2,2 milijuna km

Priča o osječkoj hitnoj pomoći – na intervenciji su za pet minuta, godišnje prijeđu 2,2 milijuna km

Hitna pomoć raspolaže s ukupno 45 timova hitne medicine i osim u Osijeku posluje u još pet ispostava, u Đakovu, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Belom Manastiru.  Ovog utorka vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije osnažen je za sedam novih vozila za sanitetski prijevoz. Ravnateljici Zavoda Silvani Sabo ključeve vozila kao simbolični znak primopredaje vozila uručio je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, koja je osnivač ove ustanove.

U cilju ravnomjerne pokrivenosti vozilima iste kvalitete na području cijele županije, četiri nova vozila bit će raspoređena u osječku ispostavu Zavoda, a ostali u ispostave Beli Manastir, Valpovo i Đakovo.
Naime, temeljem Ugovora s HZZO-om, Zavod za hitnu medicinu OBŽ treba imati ukupno 57 vozila, i to 19 za obavljanje djelatnosti hitne pomoći i 38 za sanitetski prijevoz, što Zavod i ispunjava. Prosječna starost vozila za hitnu pomoć je oko 2,5 godine, a sanitetskog prijevoza oko pet godina, što je u okviru standarda.

Godišnje 2,2 milijuna km

Vozila Zavoda godišnje prijeđu oko 2,2 milijuna kilometara, odnosno prevezu oko 22.000 pacijenata, imaju oko 1.000 međužupanijskih prijevoza, a oko 25.000 pacijenata prevezu na hemodijalizu.
-Prosječna starost vozila za sanitetski prijevoz se znatno smanjila obzirom da je u rujnu kupljeno sedam novih vozila. Vozila kao osnovno sredstvo rada u Zavodu moraju karakteristikama i kvalitetom osigurati maksimalnu sigurnost za članove tima i pacijente. Naša vozila po svojim karakteristika, kao i nadogradnjom, udovoljavaju svim propisanim uvjetima, a kako bi se osigurala sigurnost prijevoza članova tima sanitetskog prijevoza i pacijenata na vozilima su dodatno ugrađena pojačanja svjetlosnih i zvučnih signalizacija, ugrađen je omekšani ovjes, pojačana ventilacija i grijanje, ozvučenje i slične potrebe, komentirala je ravnateljica Zavoda Silvana Sabo.

Liječnik dispečer

Recimo i kako u svakom  trenutku u Osijeku rade tri tima T1, u Đakovu dva, a u ostalim ispostavama jedan. Osim njih imamo i prijamno-dojavnu jedinicu s pet timova, a nju čine liječnik i dva medicinska tehničara.
-Treba istaknuti da u našem dispečeru sjedi i liječnik. To je inače slučaj samo u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Time se  pacijentima nudi nadstandard. Inače, u dispečerima drugih centara sjede posebno obučeni medicinski tehničari s najmanje pet godina iskustva. Županijski Zavod za hitnu medicinu raspolaže i s pet timova T2 koje čine dva medicinska tehničara. U našem slučaju to su jedan prvostupnik sestrinstva i jedan tehničar, a oni izlaze na teren kada je niži stupanj hitnosti, odnosno kada je riječ o drugom i trećem stupnju hitnosti. Zavod ima i 19 timova sanitetskog prijevoza koji čine dva vozača i jedan medicinski tehničar s dvama vozilima na šest lokacija tijekom 24 sata. U obavljanju svoje zdravstvene djelatnosti Zavod prosječno godišnje izvrši preko 23.000 intervencija hitne medicinske pomoći na terenu, zaključuje ravnateljica Sabo.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike