AktualnoPriča liječnika iz New Yorka: I danas u COVID sobu ulazimo u običnoj pregači

Priča liječnika iz New Yorka: I danas u COVID sobu ulazimo u običnoj pregači

Katastrofične scene lanjskog proljeća u New Yorku bile su svakodnevnica jednog hrvatskog liječnika. Kao pulmolog i specijalist intenzivne medicine dr. Tihomir Štefanec posljednjih 12 godina radi na intenzinoj Montefiore Medical Center u newyorškom Bronxu. I sam će udar pandemije čiji je centar tada bio upravo New York rječju opisati kao katastrofa ili kataklizma.

Čuveni neurokirurg žrtva zaraze


– Nitko to u Americi nije shvatio ozbiljno i tek početkom trećeg mjeseca su počele pripreme kad su prvi slučajevi došli u NY. Kad su u veljači bili u Washingtonu još uvijek se nije djelovalo pretjerano zabrinuto i pripreme su počele kad smo dobili prve pacijente. Pripreme su se sastojale da se ode u skladište bolnice gdje se drži zaštitna oprema provjeriti koliko je imamo, a onda se shvatilo da mi ustvari nemamo zaštitne opreme. Tako da u toj fazi u kojoj smo imali eksponencijalni rast do početka travnja nismo imali onih stvari kojih ni dan danas nemamo.

Naš standard za ulazak u sobu s COVID pacijentom je najobičnija pregača zatvorena sprijeda i otvorena natrag, moramo imati nekakve naočale i masku koja se kod nas zove N95 što bi u Europi ekvivalent bila FFP2. U Hrvatskoj, znam od kolega, koristi se FFP3 koji filtrira 99 posto sve tako da je sve to skupa bilo jako teško i snalazili smo se kako smo znali – opisuje ovaj liječnik koji je u SAD-u još od 1994. godine, a zadnjih 20 godina radi uglavnom na jedinicama intenzivne.

 

U takvim uvjetima svi bolnički kapaciteti pretvarali su se u COVID odjele, nedostajalo je i medicinskih sestara, a zbog manjka zaštitne opreme pobolijevao je i kadar te su neki i preminuli. Među njima i čuveni liječnik, pedijatrijski neurokirurg James. T. Goodrich iznimno poznat u Americi po svojim pothvatima pa tako i onom o kojem su izvještavali top mediji poput CNN-a, operacijama razdvajanja sijamskih blizanaca spojenih lubanjom. Taj je liječnik jedna od žrtava u bolnici u kojoj radi dr. Štefanec.
Nije bilo dovoljno ni respiratora, pristizali su transportni koje ovaj liječnik opisuje neadekvatnima pa je sve to ponukalo newyoršku vlast da “iz ladice” izvadi davno prije pripremljen dokument kojim se definiralo kriterije tko je kandidat za respirator. Taj dokument pripremljen je bio radi mogućih pandemija gripe, ali nikad nije bio aktiviran.
Bilo je na knap, u nekim trenucima smo morali čekati s intubiranim pacijentom da se negdje pronađe respirator. Iz jednostavnog razloga uvijek su se našli negdje u bolnici jer su ljudi, nažalost, toliko brzo umirali tako da nismo bili u situaciji da smo morali primjenjivati te kriterije – opisao je dr. Štefanec u svojem izlaganju na simpoziju COVID-19 i neurologija.

Kamioni hladnjače pred bolnicama

Slike New Yorka s početka pandemije pokazivale su kamione hladnjače parkirane uz bolnice jer se nije imalo mjesta u mrtvačnicama. S ljetom se u New Yorku situacija smirila te su razliku od ostatka Amerike imali povoljnu epidemiološku sliku, a trenutno im je pozitivnost testova na oko pet posto i 40 posto okupiranosti bolničkih kreveta. Kako cijeli svijet i dalje tek upoznaje novi koronavirus tako se i otkrivaju njegove posljedice. Kolege dr. Štefanec analizirali su dio podataka od prvih 4711 pacijenata u njihovoj bolnici te zaključili kako ih je 12 posto imalo neurološke probleme, kod 44 posto došlo je do promjene svijesti, kod dijela njih do epileptičkih napada ili pak moždanog udara. Kako je naveo, podaci su pokazali da više od polovice njih koji su dobili moždani udar nije imalo nikakve komoborditete. Iz drugog tamošnjeg lanca bolnica, Mount Sinai, kako je pojasnio, objavili su podatke da upravo da je moždani udar bio prvi simptom COVID-19 kod mladih ljudi koji su im dolazili s tim stanjem, a koji su bili asimptomatski slučajevi ove zaraze.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike