Pregled oka kao metoda prepoznavanja rizika srčanog udara

Datum:

Istraživači su otkrili da im je kombiniranje informacija o uzorku krvnih žila mrežnice s tradicionalnim kliničkim čimbenicima omogućilo bolje prepoznavanje rizika od srčanog udara kod ispitanika, u usporedbi s utvrđenim modelima koji su uključivali samo demografske podatke.
Sažetak, koji će biti predstavljen na godišnjoj konferenciji Europskog društva za ljudsku genetiku u Beču, detaljno objašnjava kako su korišteni podaci britanske Biobanke. Zatim je napravljen model u kojem su kombinirani čimbenici kao što su dob, spol, sistolički krvni tlak, indeks tjelesne mase i pušački status, proučavajući ljude u bazi podataka koji su pretrpjeli infarkt miokarda i koji su imali slike mrežnice.

Pet godina ranije

“Otkrili smo da je naš model uspio bolje klasificirati sudionike s niskim ili visokim rizikom od infarkta miokarda iz Biobanke u usporedbi s postojećim modelima koji uključuju samo demografske podatke. Rezultati su bili još precizniji kada se dodaju rezultati vezani uz genetske predispozicije”, naglašava Ana Vilaplana-Velasco, doktorandica na Sveučilištu u Edinburghu i autorica izvješća.
Prosječna dob pacijenata koji su doživjeli srčani udar je 60 godina, a istraživači su otkrili da je njihov model postigao najbolju prediktivnu izvedbu više od pet godina prije nego što se srčani udar dogodio. Nadaju se da će u budućnosti jednostavni pregled mrežnice moći pružiti dovoljno informacija za prepoznavanje osoba koje su u opasnosti.
“Izračunavanje individualnog rizika od infarkta miokarda u osoba starijih od 50 godina omogućilo bi liječnicima da predlože mjere za smanjenje tog rizika, kao što su prestanak pušenja, kontrola kolesterola i krvnog tlaka”, dodaje Vilaplana-Velasco.

Vaskularno zdravlje

Istraživači vjeruju da svaki zdravstveni rizik ostavlja jedinstveni profil varijacija retine i da bi njihovi nalazi mogli biti korisni i u identificiranju predispozicija za druge bolesti. Nastavljaju s analizom kako bi utvrdili postoje li spolne razlike kako bi dobili bolju klasifikaciju rizika.
Profesor Sir Niles Samani, direktor Britanske zaklade za srce, smatra da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se dokazalo da pregled mrežnice daje prednosti u predviđanju rizika od infarkta miokarda.
„Poznato je da mrežnica pruža jedinstvenu priliku za izravnu vizualizaciju krvnih žila i procjenu vaskularnog zdravlja. Ovakvo otkrivanje suptilnih vaskularnih karakteristika koje predviđaju buduće zdravlje srca, izgledaju obećavajuće”, ističe dr. James Wehr, kardiolog, profesor genetike na Imperial College Londonu.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...