Pregled i cijepljenje mogu spriječiti rak vrata maternice

Datum:

Sramotno je da žene danas umiru od raka vrata maternice kada postoje toliki alati kojima se to može spriječiti, poručila je Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković. Poruka je to s javne tribine Biser mudrosti – Druga prilika održanoj povodom Dana mimoza i Tjedna prevencije raka vrata maternice. Tribinu su organizirali Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicine Zagreb te udruga Sve za Nju.

Godišnje u Hrvatskoj od raka vrata maternice umre 120 žena. Oboli njih oko 320. Cijepljenje protiv HPV-a i preventivni pregled mogu to spriječiti. Najviša procijepljenost protiv HPV-a je u Norveškoj, Islandu, Kanadi i Australiji.

Ova bolest izuzetno je stigmatizirana zbog činjenice da su te žene bile zaražene HPV-om. Zato je važno educirati javnost da se svatko može zaraziti. Nikako ne samo oni koje češće mijenjaju seksualne partnere, poručila je Maja Erceg Tušek, psihologinja iz Sve za nju.

Preventivni pregled i cijepljenjem protiv HPV-a može se rano otkriti odnosno spriječiti ovaj najčešći uzročnik raka vrata maternice.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...