Predstavljen izgled buduće osječke bolnice vrijedne 4 milijarde kuna

Datum:

Tatjana Prenđa Trupec, bivša ravnateljica HZZO-a, koja je u ovom slučaju konzultantica predstavila je optimalne kapacitete u budućoj bolnici te naglasila kako je riječ o projektu za održivost Hrvatske.
Prezentirano rješenje nastalo je na temelju studija izvedivosti, isplativosti i analize troškova, a predstavili su ga međunarodni stručnjaci iz Njemačke.

Razvoj zdravstvenog turizma

– Novi KBC gradit će se u Gackoj ulici u Osijeku, a njegova površina s pratećim objektima bit će oko 149.000 četvornih metara. Kompleks će biti izgrađen u skladu sa svim normama i standardima EU kao što su broj kreveta u sobama, operacijskim i intenzivnim sobama. Sve će biti po europskim standardima, umjesto soba s 5-6 kreveta imat ćemo dvokrevetne sobe, a 30 posto bit će jednokrevetne, što je preduvjet i za razvoj zdravstvenog turizma. Zapravo, ovim projektom dobivamo sve uvjete za izgradnju modernog regionalnog centra za liječenje kojemu gravitiraju građani iz pet županija istočne Hrvatske, a i dio Bosanske Posavine – kazao je ravnatelj KBC Osijek dr. sc. Željko Zubčić.

Prema projektu koji su predstavili arhitekt Andreas Mezey i inženjer Heino Tidemann buduća bolnica bi trebala imati 1.202 smještajna kapaciteta i 38 operacijskih sala, veliki istraživački centar, helidrom te vlastitu solarnu elektranu na krovu s mogućnošću korištenja otpadne energije.
Realizacija projekta je počela prije 2,5 godine i osiguran je dio sredstava za projektnu dokumentaciju i studije koje su već napravljene. Prve procjene o vrijednosti projekta bile su oko 2 milijarde kuna, a poskupljenja u građevinarstvu podići će tu cijenu i na više od četiri milijarde kuna s PDV-om, te će ih osiguravati Vlada RH kroz fondove EU-a.

Građevinska pa natječaji

Na pitanje o rokovima, župan Osječko –baranjski Ivan Anušić koji je glavni inicijator ovog projekta je odgovorio da se projekt ostvaruje korak po korak.

– Prerano je sada govoriti o rokovima izgradnje. Trenutno je bitno da se osiguraju sredstva. Vlada RH dala je 500 milijuna kuna za izgradnju bolnice u Puli, 800 milijuna kuna za KBC Rijeka, pa i mi računamo na pomoć Vlade i fondove EU te zajednički krećemo u izgradnju potpuno novog KBC-a. Ključno je doći do faze dobivanja građevinske dozvole. Tada se kreće s natječajima za najpovoljnijeg izvoditelja, a ovisno o kompleksnosti i veličini projekta tada će se znati i rokovi izgradnje. Ovo je povijesni i najveći infrastrukturni projekt od osamostaljenja RH na području OBŽ, no KBC nije samo Osječko-baranjska županija nego pokriva svih pet slavonskih županija i bit će na korist svim žiteljima istoka Hrvatske, zaključio je Anušić.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...