fbpx
AktualnoPredsjednik HLK: Cijepljenje u zdravstvu treba biti obavezno

Predsjednik HLK: Cijepljenje u zdravstvu treba biti obavezno

Nema nikakvog spora, Hrvatska je u četvrtom valu. Što se tiče epidemiološke situacije, ona je ovog trena relativno povoljna, no svjedočimo tome da brojevi rastu, a to vidimo i broju pacijenata u bolnicama, rekao je Luetić za N1 televiziju.

Luetić kaže i kako otvaranje unutarnjih prostora kafića treba promatrati u okviru epidemioloških mjera.

Samo otvaranje ne bi trebalo biti problem ako će se i djelatnici i gosti pridržavati mjera, ali ako to znači da se u prostor od 15-ak kvadrata natiska 25 ljudi, onda to može biti potencijalni problem i može biti širenje zaraze”.

O cijepljenju u zdravstvu:

Oni imaju dvostruku odgovornost, prema sebi i svojoj obitelji, ali i prema pacijentima. Svo medicinsko osoblje, ali i nemedicinsko koje je u kontaktu s pacijentima, trebalo bi se cijepiti. Ako govorimo o covid-potvrdama, pacijenti ih trebaju za hospitalizacije i za određene preglede koji stvaraju aerosole, dakle ne za sve. Također smatramo da bi Komora trebala zauzeti stav za obavezno cijepljenje u zdravstvu”, rekao je.

Ističe i kako je gotovo 90 posto liječnika cijepljeno te da je alternativa obaveznom cijepljenju redovito testiranje. Na pitanje tko bi to financirao kaže kako to treba pitati one koji bi takvu odluku donijeli.

Mislim da je jednostavnije i odgovornije donijeti odluku o obaveznom cijepljenju”. Dodaje i kako je cijeli niz europskih i svjetskih zemalja već donio odluku o obaveznom cijepljenju u zdravstvu.

Komentirao je i dopis koji su dobili zaposlenici KBC-a Osijek, a u kojemu stoji da bi mogli biti sankcionirani zbog necijepljenja. Kaže kako je teško dokazati pojedinačnu odgovornost kod prenošenja zaraze i da misli da to nije rješenje.

O trećoj dozi cjepiva:

Mi u Liječničkoj komori sve više upita dobivamo s terena što će biti s trećom dozom i to pitanje ću postaviti na eskpertnoj skupini Ministarstva zdravstva jer, podsjetiti ću, da su upravo liječnici, uz zaposlenike i korisnike domova za starije, prvi cijepljeni u Hrvatskoj i već je gotovo osam mjeseci prošlo od primanja prve doze i mislim da bi žurno trebalo donijeti odluku o trećoj dozi i pratiti one prioritetne skupine kao za prvu dozu”, istaknuo je Luetić..

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike