fbpx
AktualnoPozitivno mišljenje Povjerenstva za lijekove oboljelima od cistične fibroze

Pozitivno mišljenje Povjerenstva za lijekove oboljelima od cistične fibroze

Pozitivno mišljenje dat će se za bolesnike s točno određenim genskim mutacijama, ovisno o dobi za koju su lijekovi registrirani za primjenu. Uvjet je praćenje učinka lijekova kod oboljelih osoba. HZZO napominje da se radi o znatnim financijskim sredstvima, no ona će biti osigurana kako bi lijekovi postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju. Sljedeći korak je potpisivanje financijskog ugovora pod uvjetima koji su postignuti u pregovorima s nositeljem odobrenja Vertex Pharmaceuticals (Ireland) Limited. Nakon toga konačni prijedlog stavljanja novih lijekova na Osnovnu listu uputit će se na Upravno vijeće HZZO-a.
Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze pozdravila je odluku te ujedno istaknula da je to prvi korak ka mirnijem životu oboljelih jer se još čeka odluku Upravnog vijeća HZZO-a. Naime, Upravno vijeće mora do kraja provesti postupak uvrštavanja lijekova na listu kako bi oni uopće postali dostupni oboljelima. Udruga stoga apelira na Upravno vijeće HZZO-a da taj postupak odrade u što je moguće kraćem roku.
– Htio bih zahvaliti svim javnim i privatnim osobama koje su nas podržale, bilo potpisom peticije, praćenjem i dijeljenjem objava na društvenim mrežama ili bilo kojim drugim oblikom iskazivanja podrške. Nastavljamo pratiti situaciju dok nam lijekovi konačno ne budu dostupni – izjavio je Tomislav Levak, 31godišnji predsjednik ove udruge.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike