Povlače se konkretni daljinski upravljači, dodaci za inzulinsku pumpu
foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je od tvrtke Medtronic MiniMed ažuriranu sigurnosnu obavijest s preporukom prestanka korištenja MiniMed daljinskih upravljača MMT-500 i MMT-503.

Navedeni daljinski upravljači su, kako stoji u obavijesti HALMED-a, dodaci za inzulinsku pumpu MiniMed 508 i Paradigm koji omogućuju pokretanje rada jednog od programa (koji pomaže programirati određenu količinu inzulina ili bolusa) te zaustavljanje rada bez pritiskanja gumba na pumpi.

– Proizvođač je utvrdio da postoji rizik vezan uz kibernetičku sigurnost daljinskog upravljača koji bi potencijalno mogao omogućiti neovlaštenoj osobi u neposrednoj blizini korisnika inzulinske pumpe da kopira bežične RF signale iz korisnikovog daljinskog upravljača (primjerice dok je korisnik u procesu isporuke bolusa putem daljinskog upravljača) i reproducira ih kasnije. U navedenom slučaju može doći do kašnjenja, prekida isporuke inzulina korisniku ili pak do isporuke dodatnog bolusa inzulina, što može uzrokovati hipoglikemiju ili hiperglikemiju – navodi HALMED.

Navedeni modeli se više ne proizvode niti distribuiraju, a oni koji ih koriste navode se na upute u prilogu proizvođačeve sigurnosne obavijesti.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments