Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Datum:

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su najavili da će idući tjedan u proceduru biti pušten Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama koji će na snagu stupiti u siječnju 2023.
Time će se povećati naknada za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju do navršene osme godine života sa 70 posto na 125 posto proračunske osnovice mjesečno, odnosno s 2328 na 4157 kuna.
Također, na snagu će stupiti Zakon o osobnoj asistenciji sredinom 2023., kao i Zakon o inkluzivnom dodatku u siječnju 2024.
Prema najnovijim podacima iz rujna, u Hrvatskoj živi 624.000 osoba s invaliditetom. To je čak 16 posto hrvatskog stanovništva, od čega su 56,7 posto muškarci i 43,3 posto žene.

Ministar socijalne politike Marin Piletić najavio je kako se veće satnice za asistente očekuju s novim ugovorima početkom 2023.
Ako uzmemo u obzir da danas prosječno godišnje na usluge osobne asistencije trošimo 150 milijuna kuna, a da predviđamo već za drugu polovicu 2023. – 460 milijuna kuna, a onda od 2024. milijardu – mislim da to dovoljno govori o ozbiljnosti ovoga projekta, dodao je ministar.
U idućoj godini očekuju se novi natječaji i europske omotnice. Ali i da se riješi pitanje bolje pristupačnosti – građevinske, komunikacijske i orijentacijske te mobilnosti za osobe s invaliditetom.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...