AktualnoPotvrde spriječile zarazu za više od 36 tisuća ljudi, Vlada ne razmišlja o obveznom cijepljenju

Potvrde spriječile zarazu za više od 36 tisuća ljudi, Vlada ne razmišlja o obveznom cijepljenju

No, još je uvijek veliki pritisak na bolnički sustav, a broj preminulih od početka pandemije prešao je 11.000.

Najteža je situacija u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u općim bolnicama Zabok, Varaždin, Čakovec  i Koprivnica, koje provode mobilizaciju, posuđuju medicinske sestre i respiratore iz drugih ustanova.

“Bolnički sustav nastavlja raditi pod znatnim opterećenjem. Kapaciteti za smještaj se stalno povećavaju, a u mjesec dana broj kreveta povećan je s 2253 na 3580. Broj hospitaliziranih u mjesec dana narastao je za 85 posto, sa 1330 na 2545 bolesnika”, rekao je Beroš.

Istaknuo je da i u slučaju izloženosti novoj varijanti virusa – omikronu, cjepiva pružaju visoku razinu zaštite od teške kliničke slike i hospitalizacije. Iznio je i podatak da je zbog obaveze covid potvrda u zdravstvenom sustavu, državnim i javnim službama, do 30. studenoga primijenjeno 407.000 testova, a 7216 osoba bilo je pozitivno.

To znači da su covid potvrde spriječile daljnju zarazu za više od 36.000 ljudi, što bi posljedično dovelo do 400 hospitaliziranih i oko 100 umrlih, ustvrdio je ministar zdravstva.

Do sada je u Hrvatskoj 2,2 milijuna stanovnika cijepljeno barem jednom dozom, te je cijepljeno više od 64,5 posto odrasle populacije. Vlada je u hitnu saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje propisuju kazne od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obavezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovio je i da Vlada ne razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike