fbpx
AktualnoPoruka studije: provjera razine željeza kod trudnica mora biti rutinska pretraga

Poruka studije: provjera razine željeza kod trudnica mora biti rutinska pretraga

Polovica trudnica koje su prošle jednostavan krvni test za provjeru razine željeza imale su niske razine, a svaka  četvrta imala je ozbiljan nedostatak željeza, prema novom istraživanju kanadsko američkih stručnjaka. Rezultate objavljuje časopis Blood Advances. Unatoč tome što je nedostatak željeza uobičajen, 40 posto trudnica u velikoj regionalnoj studiji nikada nije provjerilo razinu željeza, a žene slabijeg socioekonomskog statusa imale su manje šanse da se testiraju. Istraživači su rekli da  rezultati potvrđuju potrebu ponovnog pregleda kliničkih smjernica kako bi se osiguralo da ispitivanje feritina, kao  standardne mjere nedostatka željeza, uključeno kao rutinski dio skrininga zdravlja trudnica i majki.  Usprkos vrlo velikoj pojavnosti nedostatka željeza u trudnoći, te koliko ju je lako liječiti, ne  radimo baš dobar posao ako ga ne provjeravamo poručuju stručnjaci iz Toronta, među njima glavna  autorica studije Jennifer Teichman iz Sveučilišne bolnice u Torontu, te još  nekih bolnica gdje je istraživanje provođeno. Djelomično to treba pripisati, kako je rekla, i  zbog nedosljednih preporuka za ispitivanje feritina u brojnim kliničkim smjernicama. Potrebe za željezom u trudnoći su velike kako bi se podržao fetus u razvoju, rastuća posteljica i povećana opskrba
krvlju potrebna za održavanje trudnoće.

Lošiji ishodi za majku i bebu

Nedostatak željeza najčešći je uzrok anemije (nizak hemoglobin  ili broj crvenih krvnih stanica) tijekom trudnoće, koja je povezana s lošijim ishodima i za majku i za bebu, uključujući  veći rizik od prijevremenog poroda, nisku porođajnu težinu, postporođajnu depresiju, pa čak i majčinu smrt. Anemija u  ranoj trudnoći također je povezana sa zastojima u neurorazvoju potomaka, čak i kad se dijete približi školskoj dobi i  nakon nje, što ukazuje na potencijalno dugotrajne učinke. Niska razina željeza može uzrokovati umor trudnica, slabost i  omaglicu. Studija je obuhvatila 44 552 trudnice koje su u razdoblju od 2013. do 2018. godine podvrgnute prenatalnom testiranju u laboratorijima zajednice u Ontariu u Kanadi kako bi se utvrdilo koliko se često nudi testiranje feritina.  Istraživači su također nastojali pružiti pouzdanije podatke o pojavnosti i ozbiljnosti nedostatka željeza kod trudnica  te utvrditi jesu li određeni klinički ili demografski čimbenici imali ulogu u vjerojatnosti da će netko dobiti test na feritin.
Ukupno je oko 60 posto trudnica dobilo test na feritin; većinu su naručili liječnici opće prakse  (48%) i opstetričari/ginekolozi (32%). Velika većina testova feritina (71%) dogodila se u vrijeme ili oko vremena prvog prenatalnog posjeta, kada je rizik od nedostatka željeza najmanji i, često, razine željeza u pacijenata provjeravane su samo jednom tijekom trudnoće.

Provjera razine željeza i prije trudnoće

Žene u studiji dobivale su skrb u Kanadi, javno financiranom zdravstvenom sustavu, što znači da pacijenti ne snose troškove testiranja. Unatoč tome, istraživači su otkrili da je manje vjerojatno da će žene slabijeg socioekonomskog statusa biti testirane na nedostatak željeza, što dodatno naglašava razlike u pristupu skrbi i kako se kliničari mogu drugačije odnositi prema tim pacijentima. Na temelju tih nalaza svi zdravstveni stručnjaci uključeni u trudnoću potiču trudnice – i one koje planiraju trudnoću – da se raspitaju o razini željeza prije i tijekom trudnoće. No, kako upozoravaju kanadski stručnjaci iz studije, standardni prenatalni vitamini sami po sebi ne mogu liječiti nedostatak željeza.Prenatalni vitamini sadrže premalo željeza, a mnogi kombiniraju željezo s kalcijem, što može zakočiti apsorpciju željeza. Rano identificiranje nedostatka željeza, a zatim terapijske doze željeza pravi su izlaz, a imaju 10 puta veću količinu od većine prenatalnih vitamina. Još jedan važan korak, kažu stručnjaci, bit će revizija smjernica kako bi se osiguralo da se žene na odgovarajući način pregledaju.
Studija je ograničena na kanadsku regiju Ontario i nije uzela u obzir žene koje su možda imale spontani pobačaj, pobačaj, ili neku vrstu posebne skrbi u trudnoći.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike