fbpx
Živi zdravoPoMoZiDa, projekt edukacije o prepoznavanju problema mentalnog zdravlja djece i mladih

PoMoZiDa, projekt edukacije o prepoznavanju problema mentalnog zdravlja djece i mladih

Program je razvijen u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje, kojeg vodi prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije kao partner na projektu Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo organizirao je provedbu ove trodnevne radionice napredne razine edukativnog programa PoMoZi Da za odgojno-obrazovne djelatnike s područja Zagrebačke županije. Edukaciju je prošla grupa od 20 odgojno-obrazovnih djelatnika među kojima su uz učitelje i nastavnike, kojima je ova edukacija prvenstveno namijenjena, sudjelovali i drugi stručni suradnici škola (pedagozi, psiholozi i socijalni pedagozi).

Edukativni program PoMoZi Da pruža skup osnovnih znanja i vještina koji odgojno-obrazovnim djelatnicima u njihovom svakodnevnom radu mogu olakšati prepoznavanje problema mentalnoga zdravlja učenika, ali i olakšati pristupanje i pružanje potrebne podrške učeniku s problemom te poticanje na traženje stručne pomoći. Iznimno je važno prepoznati probleme mentalnoga zdravlja djece i mladih što ranije kako bi se spriječilo pogoršanje u kasnijoj dobi ili kako bi, bez obzira na probleme, uz stručnu pomoć i vodstvo očuvali dobro mentalno zdravlje.

Krajnji je cilj programa bio pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima:

  • osnovna znanja o mentalnom zdravlju te mentalnom zdravlju djece i mladih
  • znanja i vještine o prepoznavanju problema mentalnoga zdravlja u području depresivno-anksioznih smetnji, pružanju psihološke prve pomoći odnosno pravovremene emocionalne podrške te pružanju informacija koje potiču na traženje pomoći.

Program su vodile dr.Bernarda Krnić, spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije i dr. Mateja Kopsa Sobota, spec. školske i adolescentne medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u suvoditeljstvu sa dr. sc. Ljiljanom Muslić, kliničkom psihologinjom i voditeljicom Odjela za promicanje mentalnog zdravlja u Službi za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije planira nastaviti provoditi ove radionice i za druge odgojno-obrazovne djelatnike koji su zadovoljili preduvjet za prijavu (uspješno završili osnovnu razinu mentalnozdravstvene pismenosti koja je organizirana kao učenje na daljinu na CARNET-ovom MOOC sustavu). Preko Agencije za odgoj i obrazovanje i CARNET MOOC sustava osnovna razina je dostupna svim odgojno-obrazovnim djelatnicima u Republici Hrvatskoj. Upute o načinu registracije na PoMoZi Da e-kolegij objavljene su na mrežnoj stranici Agencije za odgoj i obrazovanje za stručna usavršavanja.  Nakon osnovne razine odgojno-obrazovni djelatnici se mogu preko županijskih zavoda prijaviti na naprednu razinu u svojoj županiji – trodnevnu edukaciju kao što je bila ova u Velikoj Gorici. Projekt je u fazi pilotiranja te za sada planiramo još jednu radionicu u Zagrebačkoj županiji nakon koje slijedi evaluacija i odluka kako će se nastaviti dalje.

Dr. sc. Ljiljana Muslić, klinička psihologinja i voditeljica edukativnoga programa naglašava kako je program dio projekta Živjeti zdravo te o njemu svatko može više saznati na ovoj stranici.

Također ističe da je do sada odrađeno 14 trodnevnih edukacija u 11 županija, a mjesta su bila Rijeka, Zagreb, Novska, Sisak, Osijek, Koprivnica, Varaždin, Slavonski Brod, Vinkovci, Gospić, Split i ova u Velikoj Gorici.

– Sve te edukacije provode naši 3P edukatori – stručnjaci iz županijskih zavoda za javno zdravstvo, stručnjaci za mentalno zdravlje djece i mladih. Oni su iz projekta dobili cjelokupni program i materijale te sami prošli edukaciju edukatora. Osnovnu razinu upisalo je više od 3500 odgojno-obrazovnih djelatnika. Veseli nas ovaj odaziv odgojno-obrazovnih djelatnika jer pokazuje da je ovaj program upravo ono što im treba, a često nam se povratno i zahvaljuju nakon provedenih edukacija. Preliminarne evaluacije i povratne informacije naših polaznika ukazuju na uspješno postizanje ishoda ove edukacije – naglašava dr. sc. Muslić.

Do kraja projekta Živjeti zdravo planiramo pokriti gotovo sve županije s barem jednom edukacijom. Pratite nas na službenim stranicama projekta Živjeti zdravo.

 

dr.sc. Ljiljana Muslić, foto: privatna arhiva

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike