fbpx
AktualnoPomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava da bi, zbog niskih cijena, mnoga pomagala mogla postati nedostupna. Neće se moći jamčiti njihova dostupnost po cijenama koje je odredio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).
Koordinacija je reagirala na sjednicu Upravnog vijeća HZZO-a na kojoj su ovoga tjedna ponovno snižene cijene generičkih lijekova i pomagala.
Snižavanjem cijena HZZO je ugrozio distribuciju 247 generičkih vrsta pomagala sa svoje liste, upozorava Koordinacija.
Pojedina pomagala poput onih za inkontinenciju već su nedostupna ili će to uskoro postati. Uređaji za mjerenje glukoze prodaju se daleko ispod nabavne cijene. Dodatno, standard i cijene pomagala za neke su skupine na najnižoj razini EU, upozorava HUP-ova koordinacija u priopćenju.

Primjer iz Slovenije

Navodi i da je nabavna cijena medicinskih proizvoda ove godine porasla 30 do 40 posto, cijena goriva u pola je godine porasla 27,7 posto te su cijene transporta u stalnom porastu.
Na inicijativu HUP-a u Ministarstvu zdravstva održan je i sastanak na kojemu su članovi Koordinacije predložili donošenje Upute HZZO-u kojom bi se privremeno dopustilo povećanje cijena pomagala.
Unatoč tome, HZZO je, kažu, opet snizio cijene i stvorio neodrživu situaciju.
Navode i pozitivan primjer susjedne Slovenije čiji je nacionalni osiguravatelj povećao cijenu pomagala od 10 do 50 posto, te tako osigurao svojim pacijentima nesmetanu opskrbu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike