AktualnoPojedina zanimanja nose veći rizik od raka jajnika?

Pojedina zanimanja nose veći rizik od raka jajnika?

Frizerke, kozmetičarke i krojačice mogle bi biti pod većim rizikom od razvoja raka jajnika, sugeriraju rezultati nove studije.
Veći rizik nosi rad u prodaji, maloprodaji, šivanje i prepravljanje odjeće te rad u građevinarstvu, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u Occupational and Environmental Medicine.
Autori studije naglašavaju da su zaključci preliminarni. Pozivaju kolege da dodatno ispitaju vezu između rizika od raka jajnika i različitih zanimanja.
Studiju su vodili sa Sveučilišta u Montrealu. Proučeni su podaci 491 žene s rakom jajnika i uspoređeni s podacima 897 žena koje nisu oboljele.
Također su uspoređeni ti podaci s kanadskom matricom izloženosti toksičnim materijama na radnom mjestu.
Nakon što su uzeli u obzir potencijalne faktore rizika, otkrili su da neki poslovi mogu imati veze s povećanim rizikom od bolesti. Kod žena koje su radile kao frizerke ili kozmetičarke uočen je trostruko veći rizik kao i kod građevinskih radnica.
Kod prodavačica rizik od pojave raka jajnika veći je 45 posto. Taj postotak raste na čak 85 posto kod žena koje šivaju, kroje ili prepravljaju odjeću.

Identifikacija rizičnih supstanci i materijala

Istraživači kažu da su žene kod kojih je utvrđen veći rizik na poslu izložene brojnim „agensima“ uključujući lak, amonijak, vodikov peroksid, razne vrste praha za kosu,  organske boje, pigmente i izbjeljivače.

Potrebna su dalja istraživanja zasnovana na promatranju većeg uzorka, navode autori studije.
Stručnjaci Nacionalnog instituta za rak u Marylandu, u SAD-u, koji nisu sudjelovali u istraživanju, ističu da su žene nedovoljno zastupljene u istraživanjima koja dovode u vezu rak i različita zanimanja.
Zato što žene nisu uključene u ta istraživanja, propustili smo priliku za identificiranje faktora rizika za karcinome specifične za žene. Ne znamo postoje li razlike u riziku specifične za spol. Treba posebno proučiti izloženost rizicima u zanimanjima kojima se bave prvenstveno žene, upozorili su.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike