Poguban utjecaj pandemije na borbu protiv HIV-a, tuberkuloze i malarije

Datum:

Novo izvješće upozorava da su ključni programski rezultati izostali prvi put u povijesti Globalnog fonda. Izvješće o rezultatima otkriva katastrofalan utjecaj pandemije na borbu protiv tuberkuloze u cijelom svijetu. U 2020. godini broj ljudi liječenih od tuberkuloze, rezistentne na lijekove, u zemljama u kojima to tijelo za globalnu pomoć djeluje,  pao je za 19 posto. Broj HIV pozitivnih TBC pacijenata na antiretrovirusnom liječenju, kao i liječenju TBC-a pao je za 16 posto.

Manje testiranja

Izvješće također ističe značajan pad usluga testiranja i prevencije na HIV za ključnu i ranjivu populaciju koja je već bila neproporcionalno pogođena. U usporedbi s 2019., broj osoba obuhvaćenih programima i uslugama za prevenciju HIV -a smanjen je za 11 posto. Broj majki koje su primale lijekove za sprječavanje prijenosa HIV -a na svoje bebe smanjen je za 4,5 posto. Testiranje na HIV smanjeno je za 22 posto, što koči početak liječenja HIV a u većini zemalja. Čini se da je covid-19 manje utjecao na borbu protiv malarije od ostale dvije bolesti. Naime, preventivne aktivnosti protiv malarije ostale su stabilne ili povećane u odnosu na 2019. Broj podijeljenih mreža protiv komaraca povećan je za 17 posto, a povećano je i prskanje u zatvorenim prostorima.
Brz i odlučan odgovor Globalnog fonda na covid-19 spriječio je još gori ishod. Godine 2020. Globalni fond isplatio je 4,2 milijarde američkih dolara za nastavak borbe protiv HIV-a, TB-a i malarije te ojačao sustave za zdravlje i odobrio dodatnih 980 milijuna dolara financiranja za odgovor na covid-19. Od svog početka 2002. godine, Globalni fond spasio je 44 milijuna života, navodi se u izvješću.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...