Podrška ženama oboljelima od raka dojke i apel o važnosti prevencije te bolesti

Datum:

Zbog epidemiološke situacije morale su izostati tradicionalne aktivnosti ovog Dana čiji je simbol stručak narcisa. Uz zagrebačke fontane i u drugim dijelovima zemlje upriličene su različite aktivnosti u skladu s epidemijskim okolnostima kako bi se nastavio Dan narcisa kojem je jedan od ciljeva, uz brigu o oboljelim ženama, utjecati na svijest javnosti o važnosti sprečavanja ove teške bolesti.

Od raka dojke u Hrvatskoj je, prema podacima Registra za rak pri HZJZ-u, u 2018. godini oboljelo 2845 žena, a prema podacima o smrtnosti godinu kasnije od te bolesti život je izgubilo 752 žene.

Mada će ova bolest većinom biti otkrivena u žena iznad 50 godina starosti, kod jedne od pet žena dijagnosticirat će se i u ranijoj životnoj dobi. Uz ranije otkrivanje bolje su šanse uspješnog liječenja i preživljenja koje se posljednjih godina povećava u nizu zemalja zahvaljujući uz ostalo i modernim terapijama.

Podrška oboljelima uz naglasak na prevenciju, odaziv na preventivne programe, samopregled dojki – poruke su Dana narcisa. Stručak narcisa simbol je i podsjetnik svakoj ženi da mora preuzeti brigu za svoje zdravlje, ne ignorirati simptome, odlaziti na preglede jer se rak dojke otkriven u ranoj fazi uspješnije liječi.

Prema procjenama Europske mreže registara za rak i Međunarodne agencije za rak o pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih tumora u Europi, rak dojke u prošloj godini bio je jedan od tri najčešća sijela u Hrvatskoj te jedan od tri najčešća zloćudna uzroka.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...