Podrška udruge leukemija i limfomi odsad i u Osijeku

Datum:

Podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi, osnovana je i u Osijeku. Za predsjednicu je izabrana Vesna Meško, a jedan je od javno afirmiranih članova, poznati pjevač Igor Delač koji se nedavno suočio s opasnom bolešću limfomom Non Hodgkin. Delačeva pjesma “Samo zbog vas”, nastala nakon njegova povratka s liječenja, himna je nacionalne udruge koja okuplja ljude koji su preboljeli leukemiju ili limfome.
Osječka podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi uskoro će pokrenuti i web stranicu i stranice na društvenim mrežama kako bi svi sadašnji i budući pacijenti mogli dobiti korisne informacije i međusobno se povezivati.
Leukemija i limformi s kojima mnogi žive, što je kroz rad udruge najavljeno, potporu oboljelima dati će promicanjem prava pacijenata, širenjem javne svijesti o bolesti, i drugim načinima. Pritom, pomagat će oboljelima da se bolje orijentiraju na putu kroz bolest, liječenje i ulazak u remisiju. Informacije će dobivati i u brošurama, o vrstama bolesti i liječenja, prehrani kroz bolest i terapije.
Smrtnost je ranije jer nije bilo pametnih lijekova bila vrlo visoka a danas se s bolešću puno lakše boriti i terapije su efikasnije pa će svakako udruga uključiti i oboljele i one izliječene, kako i se međusobno ohrabrili i potpomogli, rekla je Vesna Meško. I sama je oboljela od limfoma prije 35 godina, bila je tada majka troje male djece a danas je izliječena. Radi kao medicinska sestra u KBC-u Osijek.

Osječki pjevač Igor Delač obolio je od limfoma prije dvije godine. Optimističan, s potporom obitelji i prijatelja posebno ističe povjerenje u osječke liječnike. Da je tada postojala udruga u kojoj je mogao dobiti više informacija, iskustva, o mogućnostima liječenja, bilo bi mu, kaže Delač, puno lakše.
Nakon završetka liječenja Igor Delač objavio je i pjesmu “Samo zbog vas” koja je postala jedan od njegovih hitova, a riječ je o svojevrsnoj zahvali svim ljudima koji su mu pomagali u borbi protiv zloćudnog limfoma. Ta je pjesma postala u međuvremenu i himna nacionalne Hrvatske udruge leukemije i limfoma.
Na osnivačkoj skupštini podružnice HULL-a u Osijeku bili su, među ostalima, Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi i doktorica Jasminka Sinčić Petričević, voditeljica Zavoda za hematologiju i internističku onkologiju KBC Osijek.
Na osnivanju HULL – Podružnice Osijek predstavljen je i novi priručnik za pacijente – ” Akutne leukemije”, kojeg je napisala prof. dr. sc. Nadira Duraković, dr. med.,
specijalist internist, subspecijalist hematologije, Zavod za hematologiju KBC Zagreb.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...