Podaci pokazali koliko je pao broj posjeta i kontakata primarnoj u karanteni
foto: Shutterstock

Broj posjeta pacijenata liječniku obiteljske medicine lanjskog travnja pao je za 400 tisuća sa 1 850 000 koliko je bilo mjesec ranije dok je u usporedbi s 2019. godinom u istom razdoblju broj posjeta manji za 300 tisuća posjeta.

Podaci su to Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH) koje je grafički prikazao Hrvatski zavod za javno zdravstvo o utjecaju posjeta i kontakata primarnoj zdravstvenoj zaštiti u vrijeme pandemije COVID-19. Treba podsjetiti kako je odlukom ministra zdravstva lanjskog 11. ožujka u Hrvatskoj proglašena epidemija COVID-19 te je potom proglašena i karantena što je ograničilo kretanje, ali očito utjecalo i na odlaske liječniku primarne zdravstvene zaštite. Zdravstvo se dijelom tada, da tako kažemo, preokrenulo na kontakte koji nisu fizički posjeti nego telefonske i mail konzultacije što je lanjskog proljeća, ali i nadalje bila i učestala tema u javnosti.

Broj porastao krajem godine

U istom razdoblju karantene, međutim, smanjio se i broj kontakata s obiteljskim liječnikom; konkretno sa 3,7 milijuna na milijun manje prošlog travnja što se mijenja sa zimskim mjesecima 2020. godine kada broj kontakata raste te je veći nego u istom razdoblju godinu ranije. Protekle zime odnosno posljednjih mjeseci 2020. godine osim kontakata bilo je i više posjeta obiteljskim liječnicima negoli u zimu 2019. godine. Što se tiče primarne pedijatrije do pada posjeta također dolazi lanjskog ožujka kada je kod pedijatra bilo 70 tisuća djece dok je u ožujku 2019. godine to bilo 150 tisuća djece. Također kao i kad su u pitanju obiteljski liječnici tako i u primarnoj pedijatriji broj posjeta raste u zimskim mjesecima prošle godine te je manje više na jednakoj razini kao i u usporednoj zimi 2019. godine. Jednaku sliku podaci CEZIH-a daju i za odlaske primarnom ginekologu gdje je broj posjeta žena pao u vrijeme karantene sa 120 tisuća na 70 tisuća te raste sa zimskim mjesecima prošle godine. 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments