Personalizirana bolnička putovnica za osobe s poremećajem iz spektra autizma

Datum:

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić predstavljajući putovnicu naglasio je da je riječ o projektu koji značajno doprinosi kvaliteti zdravstvene skrbi i predstavlja primjer suradnje KBC-a sa zajednicom jer je ostvaren posredstvom Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika. Ova iskaznica koja se izdaje uz suglasnost bolesnika kako bi ga se lakše identificiralo prvi je takav projekt u Hrvatskoj, istaknuo je ravnatelj Ružić, a interes za njega su već iskazale i druge zdravstvene ustanove u zemlji.

Bolnička putovnica rezultat je rada Zavoda za palijativnu medicinu za kojeg se može reći da se profilirao u istinski centar izvrsnosti unutar KBC-a Rijeka, zaključio je ravnatelj Ružić.

Govoreći ispred Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika, njena predsjednica Sandi Bujan Cvečić istaknula je da je u nekoliko mjeseci od osnivanja već napravljena analiza stanja u udrugama, prikupljeni su rezultati, detektirani problemi i započelo se s konkretnom pomoći oboljelima i njihovim obiteljima. Bolnička putovnica hvalevrijedan je primjer suradnje KBC-a i udruga jer se analizom pokazalo kako je zdravstvenim radnicima, ali i drugim pacijentima u bolnici teško razumjeti složene potrebe osoba s autizmom.

Psihijatar Dragan Lovrović, koordinator stručnog bolničkog tima za izradu putovnica, pojasnio je kako je tim na čelu s prof. dr. Karmen Lončarek osmislio bolničku putovnicu na tragu iskustva britanskog zdravstvenog sustava.

Intervjuom roditelja i skrbnika osoba s autizmom u bolničku putovnicu unose se podaci kako i s kim pacijent komunicira, što dopušta, kako izvesti pojedini pregled, koje instrumente i zahvate pacijent neće podnijeti. Iz podataka se može saznati i o načinu na koji pacijent pokazuje uznemirenost ili bol, odnosno što ga može umiriti.

Uz pristanak roditelja svi su podaci sadržani u personaliziranoj bolničkoj putovnici i vidljivo istaknuti u bolničkom kartonu koji je dostupan isključivo ovlaštenim medicinskim djelatnicima te im koriste pri pružanju adekvatne skrbi.

Proces prikupljanja podataka bio je dugotrajan i uključivao je veliki broj dionika, objasnio je dr. Dragan Lovrović. Za formiranje skupa podataka o svakom pojedinom pacijentu bili su važni razgovori s dijelom roditelja koji su opisivali konkretne probleme s kojima su se susretali u b6šezdesetak a olnici. Temeljem saznanja obradili smo odgovore i kreirali upitnik s 45 pitanja koja pokrivaju sve sfere pacijentovog života i uključuju kontakte zakonskih skrbnika.

U inicijalnoj fazi projektom putovnice obuhvaćeno je 60-ak pacijenata, a taj će broj dalje rasti u nastojanju da se obuhvati što veći broj pacijenata jer više od 600 pacijenata s autizmom prima zdravstvenu skrb u KBC-u Rijeka.

Voditeljica programa rane intervencije u Udruzi za skrb autističnih osoba Rijeka Ivanka Pejić izrazila je zadovoljstvo što je Rijeka i ovom prilikom pokazala da je korak ispred kada treba pomoći udrugama bolesnika. Pejić je predstavljajući ujedno udrugu koja je osnovana 1992. godine i ima 70 članova naglasila da će putovnica omogućiti bržu i lakšu prilagodbu bolesnika s poteškoćama iz spektra autizma bolničkim pretragama.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...