Pandemija povećala rizik od ospica, žute groznice i polio virusa

Datum:

Promotivne kampanje koje educiraju i potiču na zaštitu cijepljenjem od niza bolesti odgođene su u 50 država svijeta zbog čega je, kako je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, oko 228 milijuna ljudi odnosno ponajviše djece, u riziku od ospica, žute groznice i polio virusa. 

Više od polovice od tih 50 zemalja su u Africi što podcrtava nejednakost u dostupnosti uslugama imunizacije – navodi SZO dodajući da su najugroženije kampanje za cijepljenje protiv ospica, jedne od najzaraznijih bolesti. 

Čak i prije pandemije postojali su zabrinjavajući znakovi kako počinjemo gubiti u borbi protiv sprječive dječje bolesti jer je već 20 milijuna djece propustilo cijepljenje. Pandemija je učinila situaciju još gorom uzrokujući da još milijuni djece ne bude cijepljeno – rekla je Henrietta Fore iz UNICEF-a. 

Epidemija ospica nedavno je zabilježena u DR Kongo, Pakistanu i Jemenu, napominju iz SZO. Upozorenja na izostanak cijepljenja u nizu zemalja svijeta dolaze u ovom posljednjem tjednu travnju koji je Svjetski tjedan cijepljenja. Istim povodom lansirana je nova globalna strategija imunizacije koja je za jedan od ciljeva postavila dostizanje 90 postotne procijepljenosti elementarnim cjepivima u ovom desetljeću.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...