fbpx
AktualnoPandemija povećala rizik od ospica, žute groznice i polio virusa

Pandemija povećala rizik od ospica, žute groznice i polio virusa

Promotivne kampanje koje educiraju i potiču na zaštitu cijepljenjem od niza bolesti odgođene su u 50 država svijeta zbog čega je, kako je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, oko 228 milijuna ljudi odnosno ponajviše djece, u riziku od ospica, žute groznice i polio virusa. 

Više od polovice od tih 50 zemalja su u Africi što podcrtava nejednakost u dostupnosti uslugama imunizacije – navodi SZO dodajući da su najugroženije kampanje za cijepljenje protiv ospica, jedne od najzaraznijih bolesti. 

Čak i prije pandemije postojali su zabrinjavajući znakovi kako počinjemo gubiti u borbi protiv sprječive dječje bolesti jer je već 20 milijuna djece propustilo cijepljenje. Pandemija je učinila situaciju još gorom uzrokujući da još milijuni djece ne bude cijepljeno – rekla je Henrietta Fore iz UNICEF-a. 

Epidemija ospica nedavno je zabilježena u DR Kongo, Pakistanu i Jemenu, napominju iz SZO. Upozorenja na izostanak cijepljenja u nizu zemalja svijeta dolaze u ovom posljednjem tjednu travnju koji je Svjetski tjedan cijepljenja. Istim povodom lansirana je nova globalna strategija imunizacije koja je za jedan od ciljeva postavila dostizanje 90 postotne procijepljenosti elementarnim cjepivima u ovom desetljeću.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike