fbpx
AktualnoPandemija - dijelovi Hrvatske postali tamnocrveni, najpovoljnije je u Istarskoj županiji

Pandemija – dijelovi Hrvatske postali tamnocrveni, najpovoljnije je u Istarskoj županiji

Najveći dio Hrvatske je u crvenom, a jedino je narančasta Istarska županija koja imaju 14-dnevnu stopu incidencije na 100.000 stanovnika od 130, izvijestio je Beroš na konferenciji za novinare. Udio novozaraženih u broju testiranih je visokih 17,68 posto, a što se tiče bolničkog sustava najopterećeniji je KBC Split.

Beroš upozorava da epidemija nije ni blizu pod kontrolom te je posebno alarmantno što je 14 posto hospitaliziranih na respiratoru.

Epidemiološka krivulja u kontinuiranom je porastu iz tjedna u tjedna. Danas je novozaraženih bilo 1710, prije tjedan dana 1373, a prije 14 dana – 1369.

Jučerašnja 14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika bila nam je 396,03, a epidemiolozi smatraju da epidemija nije pod kontrolom kada je ta stopa iznad 50.

Ponovno je istaknuo visok udio necijepljenih među preminulima, pa je od 12 jučer umrlih osoba, samo njih troje bilo cijepljeno. Dvoje s dvije doze i jedna preminula osoba jednom dozom, no sve su imale teške komorbiditete.

Beroš je rekao i da će se u Hrvatskoj morati napraviti revizija smrtnih slučajeva kako bi se utvrdilo koliko je covid direktan i neposredan uzrok smrti.

 To je pitanje koje se nameće od početka pandemije – jesu li osobe umrle od covida ili  s covidom, podsjetio je te poručio da će se ta problematika uskoro sagledavati.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike