Pandemija bukti, a kod nas se zbog produženog vikenda niti cijepi niti testira
foto:pexels

Ogromne brojke novozaraženih covidom osim što ponovno paraliziraju zdravstveni sustav, o čemu je priopćenje poslala Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), pokazuju također i manjkavosti sustava testiranja i praćenja zaraze.

Da je korona u nas izvan kontrole jasno je već tjednima, uostalom prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji iznad pet posto testiranih uzroka pokazuje da je virus u slobodnoj cirkulaciji. Ti su postoci kod nas veći nekoliko puta, a smanjenju i kontroli puno toga sigurno ne ide u prilog.

Uz konstantno revidirane preporuke o uvjetima izolacije, samoizolacije i testiranja činjenica je da ovog produženog vikenda tko je razvio simptome nije se mogao testirati odnosno naručiti na testiranje nekoliko dana. S potvrđenim kućnim testom praktički nije mogao ništa i na osobnoj je odgovornosti kako će se ponašati s tim podatkom jer se na PCR testiranje nije moglo naručiti danima zbog zauzetosti termina i produženog vikenda.

Brzi antigenski testovi pak se „ne priznaju”, ne na način da dostavite tu informaciju svojem liječniku ili epidemiologu jer se za službeno uvođenje u evidenciju traži PCR test, za koji pak ovih dana nema termina. Ili konkretno, s pozitivnim brzim testom u petak u Zagrebu se na PCR i „ulazak u evidenciju” naručivalo za srijedu. Također, produženog vikenda nije bilo moguće ni cijepiti se. Uz objavu kako su građani konačno pohrlili cijepiti se u petak, potom smo covid cijepljenje koje zazivamo obustavili na puna tri dana.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments