AktualnoPacijentu ugrađen DBS - "pacemaker" za mozak

Pacijentu ugrađen DBS – “pacemaker” za mozak

Tijekom zahvata elektrode su postavljene u precizna ciljna mjesta u mozgu i spojene s pulsnim generatorom u prsištu, koji generira visokofrekventnu elektrostimulaciju. Tim koji je izveo zahvat predvodio je prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava u suradnji s doc. dr. Vladimirom Vuletić, predstojnicom Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i prof. dr. Darkom Ledićem i njegovim timom s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka. Zahvat se dosad izvodio samo u KB Dubrava.

-Današnji zahvat samo je jedan od oblika suradnje između Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava s Klinikom za neurologiju KBC-a Rijeka, poručio je prof. dr. sc. Darko Chudy.

S doc. dr. sc.Vladimirom Vuletić, predstojnicom Neurološke klinike u Rijeci surađujem od početka ugradnje DBS-a s kojom smo započeli u KB-u Dubrava, a sada smo po prvi put zahvat izveli i u Rijeci. U COVID pandemiji ugroženi su i pacijenti kojima treba hitna zamjena neurostimulatora i stoga mogu samo zahvaliti svima u KBC-u Rijeka koji su sudjelovali u organizaciji ovog zahvata. Iskreno se nadam daljnjoj suradnje KB-a Dubrava i Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka. Naime, velika nam je želja, kaže prof. dr. Chudy, da pomognemo u uspostavi robotskog sustava RONNA u KBC-u Rijeka, što će dodatno podići standard liječenja bolesnika.

Vodeća metoda u bolestima pokreta

Dubinska mozgovna stimulacija postala je vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti (PB), distonijom i esencijalnim tremorom (ET) kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost.

DBS se od svih zemalja u regiji prvo počeo raditi u Hrvatskoj 2000. godine zahvaljujući profesoru Chudyju, a ugradnja je prije pandemije COVID-a bila pretežno na Zavodu za neurokirurgiju KB-a Dubrava gdje su se na ovaj način liječili bolesnici iz cijele regije.

Iznimno sam ponosan na ovaj stručni uspjeh – izjavio je ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić. Iza njega stoji vrhunsko znanje naših kolega neurologa i veliko iskustvo unutar područja poremećaja pokreta. Malo je poznato kako je sada tim neurologa KBC-a Rijeka na čelu s doc. dr. Vuletić jedan od vodećih u Hrvatskoj i široj regiji unutar područja poremećaja pokreta s posebnim naglaskom na dijagnostici, selekciji, pripremi i praćenju bolesnika za ovakve zahvate, a na koje su dosad bolesnici upućivani u druge ustanove. Upravo stoga posebno veseli uvođenje nove metode koja osim za neurologiju znači veliki iskorak i za našu Kliniku za neurokirurgiju. Suradnja s kolegama iz KB-a Dubrava na čelu s prof. Chudyjem i do sada je bila izvrsna. Provođenje ovakvih i sličnih zahvata te planovi daljnjeg razvoja u području neurologije i neurokirurgije jamče napredak struke i osiguravaju našim bolesnicima dostupnost najsuvremenijih medicinskih metoda – zaključuje prof. dr. Ružić.

Novi horizonti liječenja

Od prvog opisa Parkinsonove bolesti prije 204 godine, uz otkriće levodope, uvođenje DBS-a drugi je najvažniji događaj koji je otvorio nove horizonte liječenja i znatno poboljšao kvalitetu života oboljelih, daje im novu šansu, vraća mlade na posao i u školu. Uspjehu tog načina liječenja svakako pridonosi i nova timska suradnja neurologa i neurokirurga u izvođenju cijele procedure i dijeljenju odgovornosti.

-S obzirom na to da je KB Dubrava nacionalna bolnica za COVID- 19, a naš zajednički pacijent s Parkinsonovom bolesti iz susjedne zemlje treba pod hitno ugradnju neurostimulatora, organizirali smo se brzo, zahvaljujući prof. Chudyju, ravnatelju KBC-a Rijeka prof. Ružiću te prof. Lediću i njegovom timu s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka, zamjenu neurostimulatora“, navela je doc. dr. Vuletić dodajući da ovim zahvatom pokazuju potencijal za rast i nadgradnju.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike