AktualnoOB Dubrovnik postala nastavna baza splitske Medicine za kirurgiju

OB Dubrovnik postala nastavna baza splitske Medicine za kirurgiju

Predavanja, seminari i vježbe za studente Medicinskog fakulteta u Splitu moći će se obavljati u Općoj bolnici Dubrovnik na tri kirurška odjela: Odjelu ortopedije i traumatologije, Odjelu plastične kirurgije i kirurgije dojke te Odjelu neurokirurgije. Riječ je o odjelima koji su ispunili kriterije za obavljanje studentske nastave, dok je još ranije taj status kliničkog odjela stekao Odjel oftalmologije Opće bolnice Dubrovnik na kojem su nastavu iz oftalmologije obavljali studenti splitskog fakulteta početkom 2021. godine.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv.prof.dr.sc. Marijo Bekić ne krije zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom.

Za vrijeme Covid pandemije nismo se samo bavili pružanjem zdravstvenih usluga već smo se bavili i manje aktraktivnim, ali ne manje važnim stvarima. Ovo je veliki iskorak za našu ustanovu i naše odjele. Zbog pandemije nastava se prošle godine odvijala online, ali nisu postojali uvjeti za dolazak studenta u našu ustanovu. S obzirom da imamo ambiciju da pojedini odjeli Opće bolnice Dubrovnik postanu klinički, sada zadovoljavamo te uvjete, za Odjel za traumatologije i ortopedije, Odjel za plastičnu kirurgiju i rekonstruktivnu kirurgiju, Odjel za neurokirurgiju i Odjel za oftalmologiju na kojima se od ove akademske godine odvija nastava i uskoro očekujemo dolazak studenata splitskog medicinskog fakulteta.

Do kraja semestra studenti Medicinskog fakulteta u Splitu će boraviti tjedan dana na plastičnoj kirurgiji, a drugi tjedan na ortopediji i traumatologiji uz nastavu odnosno predavanja i seminare u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik koja će im osigurati smještaj i prehranu. Na taj način studenti medicine steći će uvid u rad te sličnosti i razlike kirurških djelatnosti u općoj bolnici konkretno u Dubrovniku, ali i Kliničkoj bolnici u Splitu gdje će nastaviti slušati nastavu na Medicinskom fakultetu.

Četiri diplomska studija

U ovoj akademskoj godini organizirat će se dio kliničke nastave predmeta Kirurgije što nije samo iskorak Opće bolnice Dubrovnik već je i čast Medicinskom fakultetu u Splitu obzirom na dobro poznatu povijest dubrovačke medicine koja je komparabilna kulturnom, znanstvenom i općenito civilizacijskom doprinosu Dubrovačke Republike. Medicinski fakultet u Splitu izuzetno je dobro pozicioniran na nacionalnoj i međunarodnoj razini i jedan je od najcjenjenijih fakulteta u široj regiji Jugoistočne Europe. Riječ je o biomedicinskom fakultetu gdje se provodi nastava na četiri diplomska studija: medicina, medicina na engleskom jeziku, farmacija i dentalna medicina uz tri doktorska studija i niz poslijedipdiplomskih specijalističkih studija, a znanstvena produkcija medicinskog fakulteta komparabilna je sa znanstvenom produkcijom Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu – istaknuo je dekan Medicinskog fakulteta u Splitu prof.dr.sc. Ante Tonkić.

Očekivanja Opće bolnice Dubrovnik su u vrlo kratkom vremenu spomenutim kirurškim odjelima kada je riječ o suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu priključiti i odjele: patologije, neurologije, radiologije i kardiologije.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike