Omikron zaraznijih varijanti u Hrvatskoj sve češći

Datum:

Podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15 posto uzoraka poslanih iz Hrvatske na sekvenciranje u europski laboratorij, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).
Sve većom prisutnošću ovih podvarijanti u Zavodu objašnjavaju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u posljednje vrijeme u Hrvatskoj.
Omikron sa spomenutim podvarijantama, najveći porast broja zaraženih izaziva u Portugalu, a val se širi od zapada kontinenta prema jugu i istoku. Hrvatska nije iznimka tako da je u petak zabilježeno 612 novooboljelih od koronavirusa i četvero umrlih. Usporedbe radi, početkom mjeseca, 1. lipnja, bilo je 206 novih slučajeva.
U situaciji kada su ukinute sve epidemiološke mjere virus se lakše širi, a nove omikron podvarijante BA.4 i BA.5 uspješnije zaobilaze imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem, kažu u HZJZ-u.
Poručuju da su unatoč većoj virulentnosti novih varijanti, cijepljene osobe i dalje solidno zaštićene od težih oblika bolesti i hospitalizacije. Za osobe koje su preboljele koronu preporučuju cijepljenje najmanje tri mjeseca nakon preboljenja jer zaštita stečena preboljenjem s vremenom opada.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić ističe da se situacija pomno prati te ne isključuje mogućnost da će se aktualni porast broja slučajeva nazvati novim valom epidemije.
– Omikron, širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 otvara mogućnost da budu inficirani i oni koji su cijepljeni ili preboljeli, no većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan-dva. Važno je da kronični bolesnici i dalje prakticiraju epidemiološke mjere i zaštitu te ih i dalje pozivamo da se cijepe, rekla je Markotić. Dodala je kako će te dvije nove podvarijante vjerojatno uskoro postati dominante u Europi.
Nova cjepiva, prilagođena omikronu, još nisu registrirana ni u Europi ni u SAD-u.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Kampanja docjepljivanja protiv dječje paralize u Britaniji

Nakon što je polio virus u lipnju otkriven u...

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...