fbpx
OstaloOdricanje patenata za COVID terapije - nužnost ili potez koji uništava buduće inovacije

Odricanje patenata za COVID terapije – nužnost ili potez koji uništava buduće inovacije

Kako za Research Professional News izvještava Ben Upton, na nedavnom sastanku čelnika EU-a u Portu, predsjednik Europskog vijeća vlada država članica EU-a Charles Michel rekao je da je blok spreman sudjelovati u pregovorima o odricanju od patenata kada se iznesu konkretni prijedlozi, ali istaknuo je kako taj potez ne smatra čarobnim metkom. Ukratko, ne vidi u tome optimalno rješenje.

To je ponovila i predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, prema kojoj bi EU trebala biti otvorena za raspravu o odricanju od patenata, ali da to nije suština problema. Prema njoj su tri teme ključne: izvoz cjepiva, pravična nabava putem globalne sheme Covax i ulaganje u globalnu proizvodnju. Neki nacionalni čelnici usprotivili su se takvom razmišljanju, poduprijevši vlade Indije i Južne Afrike koje su zatražile odricanje od patenata.

Intelektualno vlasništvo

Neki su nacionalni čelnici snažnije argumentirali odricanje od patenata koje je još krajem protekle godine podržao i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije. 

No, većina lidera nije se složila oko patenata niti su se o tome uspjeli dogovoriti. Rasprava o tome uslijedila je kad je 400 akademika, organizacija civilnog društva, zastupnika i predstavnika brojnih skupina potpisali pismo koje su organizirale zdravstvene dobrotvorne organizacije pozivajući britanskog premijera Borisa Johnsona da otvori proces odricanja od patenata ključnih za COVID.

Obrana intelektualnog vlasništva pod svaku cijenu ne samo da će dovesti do još više nepotrebnih gubitaka života već je to neviđeni čin kolektivnog samouništenja, apelirali su potpisnici, uključujući renomirane eksperte vrlo uglednih institucija poput Andrewa Haywarda, ravnatelja Instituta za epidemiologiju i zdravstvenu zaštitu University College London i Clare Wenham, izvanrednu profesoricu globalne zdravstvene politike na London School of Economics and Political Science. Suprotno tome, predstavnici industrije upozorili su da bi odricanje od intelektualnog vlasništva moglo obeshrabriti inovacije koje će biti potrebne za borbu protiv budućih bolesti. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike